Spelersmakelaars verdienen almaar meer: nu al 48,6 miljoen euro
Foto: Photo News

Ondanks ‘operatie Schone Handen’ blijven spelersmakelaars almaar meer geld afromen op voetbaltransfers in België. Ook Mogi Bayat was zeer actief. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de KBVB.

Het nieuwe cijfer komt uit een kersvers rapport van de Belgische voetbalbond KBVB, die door de Wereldvoetbalbond Fifa verplicht is om elk jaar in kaart te brengen hoeveel geld de tussenpersonen opstrijken voor het regelen van voetbaltransfers. Daaruit blijkt dat de spelersmakelaars in België het voorbije jaar (tussen 1 april 2018 en 31 maart 2019) hun opbrengsten opnieuw zagen stijgen van 41,9 naar 48,6 miljoen euro.

Het gros daarvan - 44,3 miljoen euro - werd opgestreken voor het regelen van voetbaltransfers in de Jupiler Pro League, de hoogste klasse. Een groot verschil met de 4,3 miljoen euro die de makelaars opstreken in de meer bescheiden Proximus League, beter bekend als 1B.

Bayat blijft veelvraat

Opvallend daarbij is dat Mogi Bayat en zijn vennootschap Creative Management Group ondanks het uitbreken van het voetbalschandaal en zijn daaropvolgende langdurige voorhechtenis, het voorbije jaar nog altijd goed was voor 27 transfers. Terwijl spijtoptant Dejan Veljkovic en zijn DV Management BVBA het voorbije zelf in de lijst maar twee keer vermeld wordt, onder meer voor de uitgaande transfer van zijn landgenoot Cocalic bij KV Mechelen. Al zijn er ook twee transfers die geregeld zijn door zijn broer Goran Veljkovic.

De makelaar die in ons land op het eerste gezicht het meeste voetbaltransfers afsloot, is Walter Mortelmans, die met zijn International Sports Management goed was voor 30 transacties. Maar ook Evert Maerschalk (27), het duo Jacques Liechtenstein/Peter Verplancke (22 transacties) en Patrick De Koster (16) boerden goed. Minder bekende veelvraten in het milieu zijn Kristof Vandersmissen (16) en Thomas Buanec (14).

Kara?

Let wel, het is allerminst zeker dat de pas gepubliceerde transferlijst correct en volledig is, benadrukt de KBVB in een voetnoot. Zo is er op het eerste gezicht bijvoorbeeld geen enkel spoor van de wintertransfer (via huur) van de Senegalese verdediger Kara naar Anderlecht, waar Bayat naar verluidt op vraag van de verkopende club is tussengekomen. Noch van de transfer van Yannick Bolasie naar datzelfde paarswit (via spelersmakelaar Gunther Thiebaut), die net voor de transferdeadline werd gehuurd van Everton.

De KBVB maakte dan ook voor het eerst geen totaalbedrag van de afgesloten transfers in ons land bekend. Maar dat het aandeel van de makelaars in de totale transferwinsten van de voetbalclubs ook het voorbije jaar opnieuw groot zal zijn, staat als een paal boven water. Het voorgaande seizoen 2017-2018 streken de spelersmakelaars samen liefst 60 procent van alle transferwinsten in het Belgische topvoetbal op.

Al ruim 320 makelaars

Nog dit, bij gebrek aan strikte wetten en betrouwbare controlemechanismen is voetbal bij uitstek een schimmige business. Zeker als het gaat om het almaar groeiende circuit van tussenpersonen. Omdat er geen licentie voor nodig is, kan iedereen in België zich zomaar voetbalmakelaar noemen en staat de deur open voor duistere invloeden.

Tot 1 april 2015 bood de Fifa-licentie nog een zekere kwaliteitsgarantie, ook al gebeurde toen al 70 procent van de transfers zonder erkende Fifa-makelaar. Maar dat systeem werd inmiddels afgeschaft. Sindsdien volstaat het in ons land om 500 euro te betalen en een lijst met vragen in te vullen om zich als tussenpersoon te laten registreren. Daardoor schrijven steeds meer mensen zich in ons land in als spelersmakelaar. Voor het voorbije seizoen hadden al meer dan 320 tussenpersonen een makelaarslicentie.