‘Nog altijd gigantische stijging aantal huidkankers’
Foto: katrijn van giel

Het aantal gevallen van huidkanker is de voorbije tien jaar met 350 procent gestegen, zo waarschuwt Euromelanoma, een organisatie van vrijwillige dermatologen, dinsdag. De nieuwe campagne focust op ontkenningsgedrag.

De nieuwe editie van de jaarlijkse preventiecampagne, van 13 tot 17 mei, moet de Belg bewustmaken van de gevaren van blootstelling aan zonlicht. Dit jaar focust de campagne op ontkenningsgedrag bij de eerste symptomen.

‘We zien nog altijd een gigantische stijging van het aantal huidkankers’, zegt dermatoloog Tomas Maselis, de Belgische voorzitter van Euromelanoma, de Europese organisatie die inzet op bewustwording rond huidkanker. ‘Alle vormen van huidtumoren samen, zijn (in België) met ongeveer 350 procent gestegen in de periode 2004-2016.’ De melanomen, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, namen in die periode met 200 procent toe.

Toch stijgt de sterfte door huidkanker niet, door de ontwikkeling van de behandeling. En Euromelanoma zet verder in om mensen in een vroeg stadium van de ziekte naar de dokter te krijgen. ‘De beste garantie om snel van je huidkanker vanaf te zijn, is in een vroeg stadium de tumor laten uitsnijden’, zegt Maselis.

De bewustwordingscampagne focust dit jaar met de slogan ‘Het gevecht tegen huidkanker ... begint in je hoofd’ op het gevaar van ontkenningsgedrag wanneer een verdachte vlek opduikt. Bijna de helft van de patiënten schuift bij de eerste tekenen het advies van een dokter 3 tot 6 maanden voor zich uit. Maar bij een melanoom, de agressiefste huidkanker, stijgt de kans op overlijden met 41 procent als je 4 maanden wacht om naar de dokter te gaan.

Tijdens de preventieweek zijn er ook gratis consultaties voor een huidonderzoek bij de deelnemende dermatologen. Inschrijven kan via www.euromelanoma.org.