Modelabel Karl Lagerfeld haalt 'ideale Franse vrouw' aan boord
Foto: AFP

Carine Roitfeld, voormalig hoofdredactrice van Vogue Paris, is benoemd tot stijladviseur voor het modelabel Karl Lagerfeld.

Karl Lagerfeld ontwierp talloze collecties voor Chanel, Chloé en Fendi, maar hield er ook nog een eigen modelabel op na, gelanceerd halverwege de jaren tachtig. Het modelabel, dat ook een winkel heeft in Antwerpen, kende wisselend succes en pakte de laatste jaren vooral uit met accessoires met de afbeelding van de ontwerper zelf, en zijn kat Choupette.

Nu hoofdontwerper Hun Kim geen beroep meer kan doen op de ondersteunende rol van Lagerfeld, die op 19 februari overleed, zal Carine Roitfeld tijdelijk inspringen, zo maakte het modelabel bekend. Het ontwerpen van de collecties blijft de taak van Hun Kim, maar de voormalige hoofdredactrice van Vogue Paris heeft een contract van drie seizoenen getekend als ‘stijladviseur’.

De 64-jarige Roitfeld is goed geplaatst om de visie van Lagerfeld te helpen voortzetten. De twee waren goed bevriend, de ontwerper zei zelfs ooit dat wie zijn ogen sloot en de ideale Franse vrouw probeerde te verbeelden, dan Roitfeld te zien zou krijgen.

Ze hebben ook al meermaals hun krachten gebundeld: Roitfeld bedacht enkele campagnes voor Chanel, ze werkten samen aan het boek The little black jacket, een hommage aan het iconische tweedjasje van Chanel, en bovendien had Lagerfeld haar vorig jaar al overtuigd tot een samenwerking onder zijn eigen modelabel. Die collectie wordt in september voorgesteld.

Gewaagde campagnes

Roitfeld startte haar carrière als model en ging daarna aan de slag als stiliste bij Elle. Daar werd ze opgemerkt door Tom Ford, die haar en topfotograaf Mario Testino engageerde voor zijn campagnes bij Gucci (en later ook Yves Saint Laurent). Die waren steeds sensueel en gewaagd, met als hoogtepunt het beeld van topmodel Carmen Kass die haar broekje naar beneden schoof om te tonen hoe haar schaamhaar was getrimd tot de G van Gucci.

Ook toen ze in 2001 werd aangesteld als hoofdredactrice van Vogue Paris, een job die ze tien jaar uitoefende, schuwde Roitfeld geen controverse. Twee jaar na haar vertrek lanceerde ze haar eigen magazine, CR Fashion Book, dat twee keer per jaar verschijnt. Samen met Uniqlo bracht ze ook eigen kledingcollecties uit, samen met MAC bracht ze make-up op de markt om haar kenmerkende smokey eyes te kopiëren en momenteel werkt ze aan een eigen parfumlijn, die volgende maand wordt gelanceerd via Net-a-Porter.

Modelabel Karl Lagerfeld haalt 'ideale Franse vrouw' aan boord
Roitfeld en Lagerfeld, samen met model Laetitia Casta Foto: EPA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in