Indonesië zet ‘drakeneiland’ Komodo jaar lang op slot
Foto: EPA-EFE

Indonesië zet zijn ‘drakeneiland’ Komodo een jaar lang op slot. Het eiland ten oosten van Bali, waar duizenden komodovaranen hun thuis hebben, blijft in 2020 in principe een volledig jaar verboden gebied voor toeristen.

De regering in Jakarta laat weten dat ze die beslissing neemt om de dieren te beschermen, die zeldzaam zijn en vaak de ‘laatste draken ter wereld’ genoemd worden. Op Komodo is er al een Nationaal Park. Vorige week werd nog een poging verijdeld om 41 komodovaranen uit het land te smokkelen.

De dieren worden tot drie meter lang en meer dan 70 kilogram zwaar. De grootste hagedis ter wereld doodt dieren op een bijzondere manier, met gif dat ook dodelijk is voor de mens. Maar ondanks hun vrij agressieve reputatie zijn aanvallen op mensen zeldzaam. Vanwege hun donkere verschijning worden de varanen ook Komodo-draken genoemd. Er leven er zo’n 5.000 op het eiland.

Momenteel bezoeken ongeveer 10.000 mensen per jaar Komodo. Van de sluiting zou gebruikgemaakt worden om nieuwe bomen aan te planten.