Twee vrouwen beschuldigen Joe Biden van handtastelijkheden
Foto: REUTERS

De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft een probleem voor zijn mogelijke kandidaatsstelling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Twee vrouwen getuigen over vreemde aanrakingen.

De 43-jarige Amy Lappos vertelde de krant Hartford Courant dat Biden haar tijdens een fondsenwerving in 2009 bij het hoofd vastnam en met zijn neus tegen die van haar wreef. ‘Ik dacht dat hij me op de mond ging kussen’, aldus de vrouw. De beschuldiging komt er drie dagen nadat Lucy Flores, een voormalig parlementslid in de staat Nevada, zei dat Biden haar tijdens een campagnebijeenkomst in 2014 zonder toestemming een kus op het achterhoofd gaf.

De Democratische politicus zegt dat hij nooit de bedoeling heeft gehad om vrouwen op een ongepaste manier aan te raken. ‘In de vele jaren dat ik campagne voerde en deel uitmaakte van het publieke leven, heb ik talloze keren handen geschud, knuffels gegeven, blijk gegeven van affectie en steun en troost geboden. Niet één keer - nooit - dacht ik dat er sprake was van ongepast gedrag.’

Wat dit betekent voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 is onduidelijk. De geruchtenmolen draaide al sterk, maar officieel heeft de 76-jarige Biden nog niet beslist of hij in de race zal stappen. Zijn kansen lijken te slinken.