Bart De Wever hekelt ‘pretpedagogie’ van katholiek onderwijs
Foto: BELGA

Dat de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen daalt, is in grote mate te wijten aan de ‘pretpedagogie’ van het katholieke onderwijs. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagavond in Terzake.

De kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen gaat erop achteruit, bleek maandag uit een nieuwe publicatie van de KU Leuven. Vooral in het katholiek onderwijs is de daling van de kwaliteit opvallend.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is dat grotendeels het gevolg van het pedagogisch project van het katholieke onderwijsnet. ‘De eindtermen zijn al 20 jaar niet meer veranderd en de nieuwe moeten nog in werking treden, dus daaraan kan het niet liggen’, zei hij maandagavond in Terzake, waar hij in debat ging met de topman van het katholieke onderwijs Lieven Boeve. ‘Het heeft te maken met het pedagogisch project: alles is verschoven naar de ‘pretpedagogie’, het moet leuk zijn. Het katholiek onderwijs was een baken tegen dit soort vernieuwingen, nu lijkt de koepel zelf de grootste promotor van de nivellering naar beneden’, vindt De Wever.

Ook Vlaams onderwijsminister en coalitiepartner Hilde Crevits (CD&V) kreeg een veeg uit de pan. Volgens De Wever staat zij te dicht bij de koepel. ‘Ik vind de beslissingen die we genomen hebben zeer goede beslissingen, maar we hebben die telkens moeten verdedigen tegen de coalitiepartner die bijvoorbeeld met de koepels wilde meegaan in de invoering van een brede eerste graad.’ De Vlaams-nationalisten willen onderwijs de volgende legislatuur dan ook liever zelf in portefeuille, bevestigde De Wever. ‘Ik vind dat we een onderwijsminister nodig hebben die verder van de koepel staat. Daarom claimen wij die post.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig