Burgemeester wil nultolerantie na dodelijk ongeval in Koekelberg
Het zebrapad aan de Jetselaan, waar zondag een vrouw werd doodgereden. Foto: amg
Er worden verschillende maatregelen genomen na het dodelijk ongeval van zondag aan de Jetselaan in Koekelberg. Het Brussels Gewest zal paaltjes plaatsen en de oversteekplaats verkorten, burgemeester Laaouej (PS) wil een beleid van nultolerantie invoeren.

Een dertigjarige vrouw kwam zondag om het leven aan de Jetselaan in Koekelberg, vlakbij metrohalte Simonis, toen ze op het zebrapad de straat overstak. Ze werd aangereden door een negentienjarige chauffeur met voorlopig rijbewijs, die twee wagens die waren gestopt om het slachtoffer te laten oversteken, rechts inhaalde over het fietspad.

Buurtbewoners vragen al langer dat het kruispunt van de Jetselaan en de Landsroemlaan, de plek van het dodelijke ongeval, wordt aangepakt. Het Brussels Gewest vergaderde al meermaals over de weg, die onder zijn verantwoordelijkheid valt. Nu er een dode gevallen is, gaat het gewest daadwerkelijk tot actie over.

‘Wij hebben dat kruispunt vorige week nog besproken’, zegt Mathias Dobbels, de woordvoerder van Brussels minister Pascal Smet (SP.A), aan Bruzz. ‘Er zou op 11 april een vervolgvergadering plaatsvinden, maar die zullen we niet langer afwachten. Het fietspad op dat kruispunt moet veiliger. Wellicht zullen wij daar paaltjes plaatsen. De oversteekplaats willen we verkorten door het voetpad uit te breiden. Daardoor zullen waarschijnlijk enkele parkeerplaatsen sneuvelen.’

De burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej heeft aan de bevoegde politiezone Brussel-West gevraagd om een beleid van nultolerantie te voeren tegen automobilisten die voetgangers in gevaar brengen. 

Gemeentebestuur bijeen

De maatregelen zullen maandagavond worden voorgesteld op een vergadering van het gemeentebestuur, weet Bruzz nog. Die zal worden bijgewoond door vertegenwoordigers van minister Smet (SP.A) en staatssecretaris van Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). Rond dat tijdstip vindt er ook een wake plaats ter ere van het slachtoffer.

Buurtbewoners komen dinsdagavond dan weer samen om het collectief ‘1081/0’ op te richten, naar het voorbeeld van het collectief ‘1030/0’ in Schaarbeek. Het eerste getal verwijst naar de postcode van de betrokken gemeente, het tweede naar het streven om te komen tot nul verkeersslachtoffers in die gemeente.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig