Het Britse Lagerhuis heeft maandag opnieuw gestemd over vier alternatieve voorstellen voor de Brexit. Geen enkel van de vier voorgelegde alternatieven haalde een meerderheid. Premier May reageerde na afloop van de stemming niet. Oppositieleider Jeremy Corbyn vindt dat het parlement nog een kans moet krijgen om andere opties te testen.

De Brexit-deal die Theresa May met Europa bereikte, werd al driemaal weggestemd, maar de Britse parlementsleden zoeken ook zelf oplossingen. Alle acht hun alternatieve voorstellen werden vorige week weggestemd. Maandagavond stemden ze toch opnieuw over vier van die voorstellen, maar ook die haalden geen meerderheid.

Het eerste voorstel, motie C, ging over een permanente en allesomvattende douane-unie met de Europese Unie (273 stemmen voor, 276 tegen) en kwam het dichtst bij een meerderheid. In dat scenario zijn controles aan de Ierse grens niet nodig, maar het Verenigd Koninkrijk kan dan geen eigen handelsakkoorden sluiten. Het voorstel komt van ex-minister Ken Clarke en haalde ook net geen meerderheid bij een eerdere stemming vorige week. 

Motie D (261 stemmen voor, 282 tegen) stelde voor om het Verenigd Koninkrijk zowel in de douane-unie als in de interne markt te houden, via de toetreding tot de Europese Vrijhandelsassociatie en de Europese Economische Ruimte. Dit zogenaamde 'Noorwegen plus'-voorstel staat voor alles wat May niet wil, zij onderhandelde om het VK uit de douane-unie als de interne markt te halen.

Een derde voorstel, motie E (280 voor, 292 tegen), ging over een referendum. Weliswaar geen tweede referendum over het al dan niet doorvoeren van de Brexit, maar een referendum waarin de Britten al dan niet hun vertrouwen geven aan de Brexit-deal die uiteindelijk uit de bus zou komen.

Een Brexit zonder akkoord vermijden, dat was de doelstelling van motie G (191 voor, 292 tegen). Via dit alternatief kan er langer uitstel gevraagd worden, indien de EU dat niet toelaat, kan men gaan voor een Brexit zonder akkoord, of het terugdraaien van Brexit. 

Premier May zelf reageerde na afloop van de stemming niet. Haar Brexit-minister Stephen Barclay deed dat wel. Volgens hem kan het parlement een crash uit de EU nog altijd vermijden, als het later deze week de deal van May goedkeurt. Hij verklaarde dat de regering dinsdagochtend opnieuw bijeenkomt om de volgende stappen te bespreken.

Nog een keer stemmen

Oppositieleider Jeremy Corbyn vindt dat het Lagerhuis nog een kans moet krijgen om over alternatieven te stemmen. 'Als May haar deal drie keer voor het Huis mag brengen, dan zouden de andere opties ook een derde kans mogen krijgen', zei de Labour-aanvoerder. Hij wees ook op de erg nipte stemming over het scenario waarin de Britten in de douane-unie blijven. 

De stemming van maandagavond eiste alvast één slachtoffer binnen de regeringspartij. Parlementslid Nick Boles, die 'Noorwegen plus' op tafel had gelegd, stapt uit de Conservatieve fractie. 'Ik heb geprobeerd een compromis te vinden voor de Brexit, maar ik heb gefaald, in de eerste plaats omdat mijn partij weigert compromissen te sluiten. Ik kan daarom niet langer zetelen voor deze partij', zei hij.

Verhofstadt: 'Harde Brexit nu bijna onvermijdelijk'

Een Brexit zonder akkoord met de Europese Unie 'wordt nu bijna onvermijdelijk', zegt Guy Verhofstadt, de Brexit-onderhandelaar voor het Europees parlement. 'Het Lagerhuis heeft opnieuw tegen alle opties gestemd', reageert hij op Twitter. 'Woensdag heeft het Verenigd Koninkrijk nog een laatste kans om de impasse te doorbreken, of de afgrond dreigt.'

De kans dat de regering van May binnenkort uiteenspat, wordt met de dag groter. Zoals de kaarten nu liggen, dondert het Verenigd Koninkrijk op 12 april namelijk zonder akkoord uit de Europese Unie - een scenario waarvan zowel May als het Lagerhuis al hebben gezegd dat ze dat willen vermijden. Ondanks die naderende deadline blijft de regering-May hopeloos verdeeld tussen de harde Brexiteers en de remainers.