Torenhoge druk op Theresa May in aanloop naar nieuwe Brexit-stemmingen
Theresa May. Foto: Photo News

Het Britse parlement mag zich maandagavond opnieuw uitspreken over alternatieven voor de nu al driemaal weggestemde Brexit-deal van premier Theresa May. De kans dat haar regering binnenkort uiteenspat, neemt met de dag toe.

In de schijnbaar eindeloze Brexit-saga ligt de bal maandag opnieuw in het kamp van het Lagerhuis. Afgelopen vrijdag wees dat nog voor de derde maal op rij de Brexit-deal die May wist te onderhandelen met Brussel van de hand. De volksvertegenwoordigers krijgen daardoor opnieuw de kans om zich uit te spreken over mogelijke alternatieven die een harde Brexit, maar ook een lang uitstel van de Brexit, moeten vermijden.

Naar verwachting zal maandagavond onder meer worden gestemd over het aangaan van een douane-unie met Brussel en over het houden van een tweede referendum. Weliswaar geen tweede referendum over het al dan niet doorvoeren van de Brexit, maar een referendum over de Brexit-deal die uiteindelijk uit de bus zou komen. Beide alternatieve opties lagen eerder al eens op tafel in het Britse parlement, maar werden toen met een kleine meerderheid weggestemd.

De druk op May én het Lagerhuis om deze week nu echt met een oplossing te komen, is de afgelopen dagen nog toegenomen. Zoals de kaarten nu liggen, dondert het Verenigd Koninkrijk op 12 april namelijk zonder akkoord uit de Europese Unie - een scenario waarvan zowel May als het Lagerhuis al hebben gezegd dat ze dat willen vermijden.

Nieuwe verkiezingen?

Ondanks die naderende deadline blijft de regering-May hopeloos verdeeld tussen de harde brexiteers en de remainers. David Gauke, de minister van Justitie, zei zondag tegen de BBC dat als het parlement beslist tot het aangaan van een douane-unie met Brussel, May zich achter die optie zal moeten scharen. ‘Nog liever neem ik ontslag dan dat ik een harde Brexit steun’, zei Gauke.

Maar een douane-unie is een van de red lines van premier May én van de harde brexiteers binnen de Conservatieve partij, omdat het Verenigd Koninkrijk in dat geval veel moeilijker afzonderlijke handelsakkoorden met derde landen kan sluiten. Harde brexiteers binnen de regering-May schoten de verklaring van Gauke dan ook meteen af, en dreigden er op hun beurt mee te zullen opstappen mocht May de richting opgaan van een douane-unie.

‘Geduld EU loopt ten einde’

Welke kant het dus ook opgaat, dat de regering-May nog verdere schade zal lijden, is zo goed als zeker. Nieuwe verkiezingen dan maar? Daar leek May vrijdag in elk geval op te zinspelen door te verklaren dat het ‘parlementaire proces zijn limieten leek te hebben bereikt’. Maar ook daarover is de Conservatieve partij tot op het bot verdeeld.

Een oplossing lijkt er dus nog niet te zijn. Tot wanhoop van Brussel. ‘Het geduld van de Europese Unie is ten einde aan het lopen’, zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zondag tegen de Italiaanse televisieomroep TV RAI. ‘Ik wil niks liever dan dat het Verenigd Koninkrijk de volgende uren en dagen nu eens eindelijk tot een akkoord komt. We hebben heel wat geduld gehad met onze Britse vrienden, maar dat is stilaan op.’