Brusselse Open VLD: '5G afblokken is slecht voor gezondheid'
Foto: shutterstock
Dat het Brussels Gewest zich blijft verzetten tegen de uitrol van een 5G-netwerk, kan net de gezondheid schaden. Dat zegt Open VLD-fractieleidster Els Ampe, die het 'kortzichtige' beleid hekelt.

Een proefproject is met de huidige stralingsnormen niet haalbaar. Brussels milieuminister Céline Fremault (cdH) zei in een gesprek met L'Echo dat ze niet van plan is om een uitzondering te geven.

‘Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet,’ zegt ze aan L'Echo. ‘De Brusselaars zijn geen proefkonijnen waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan de twijfel overlaten.’

Het Brussels Gewest heeft bijzonder strenge stralingsnormen voor telecomtoepassingen. De norm van 6 volt per meter leidde in het verleden al tot problemen om snel mobiel internet via 4G in de hoofdstad aan te bieden. De Brusselse normen zijn zo’n vijftig keer strenger dan die van de ­Wereldgezondheids­organisatie en de Europese Unie.

Veiligheid

Els Ampe van coalitiepartner Open VLD vindt die houding van Fremault 'kortzichtig'. 'Krampachtig vasthouden aan het verleden is ook slecht voor onze gezondheid want door 5G af te blokken, verhindert Minister Frémault heel wat medische toepassingen'. Zo wijst ze erop dat door het inzetten van 5G operaties op afstand kunnen uitgevoerd worden, 'zodat cruciale minuten worden gewonnen' .

Ook voor het verbeteren van de verkeersveiligheid speelt 5G volgen Ampe een belangrijke rol. 'Het laat toe dat bussen, auto's, trams en andere voertuigen instant met elkaar communiceren om zo verkeersongevallen te vermijden.'

Volgende regering

Vorige week slaagden de verschillende regeringen in ons land er opnieuw niet in om een akkoord te bereiken over de veiling van de licenties voor 5G. Het dossier blijft geblokkeerd over de verdeling van de opbrengst. ‘Het zal aan de volgende ploeg zijn om alles op poten te zetten’, meldde een teleurgestelde minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) vorige week.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig