Vrouw die halfbroer Kim Jong-un ombracht komt snel vrij
Doan Thi Huong werd veroordeeld tot drie jaar en vier maanden cel. Foto: AFP

Een Maleisische rechtbank heeft maandag een Vietnamese vrouw die terechtstond voor de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, veroordeeld tot drie jaar en vier maanden cel. Volgens haar advocaat komt ze mogelijk in mei vrij.

De dertigjarige Doan Thi Huong was, na de verrassende seponering van aanklachten tegen een Indonesische vrouw, de enige in de beklaagdenbank voor de moord op Kim Jong-nam. Die kwam in februari 2017 op de luchthaven van Kuala Lumpur in ware Koude Oorlogstijl om nadat hij het zenuwgas XV in zijn gezicht had gekregen.

Het parket had maandag de beschuldiging van moord - waarop de doodstraf staat - vervangen door ‘vrijwillige slagen en verwondingen’. Daarop staat maximaal tien jaar cel. De vrouw pleitte schuldig op die nieuwe aanklacht. Rechter Azmi Ariffin veroordeelde de Vietnamese daarop tot drie jaar en vier maanden cel, met inbegrip van de tijd die zij al achter de tralies zat.

De beschuldigden hebben steeds volgehouden dat ze dachten mee te werken aan een grap voor een tv-programma. Ze werden betaald om het poeder op Kim Jong-nam te gooien. Wie de opdracht gaf is nog steeds niet duidelijk.

Snel vrij

Volgens haar advocaat Hisyam Teh Poh Teik komt Doan Thi Huong mogelijk ‘in de eerste week van mei’ op vrije voeten. Een andere advocaat, Salim Bashir, zei dat zijn cliënte nog maandag naar huis zou mogen gaan.