Partij Erdogan stevent af op verkiezingsnederlaag in Istanbul
Aanhangers van het CHP claimen de overwinning in Istanbul. Foto: AFP
Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu lijkt de verrassende winnaar van de lokale verkiezingen in Istanbul. Uit de gedeeltelijke resultaten die de voorzitter van de Hoge Kiescommissie (YSK), Sadi Güven heeft prijsgegeven blijkt dat de voorsprong van Imamoglu niet meer bij te halen is.

Als kandidaat van de oppositie behaalde Ekrem Imamoglu van de centrumlinkse CHP 4.159.650 stemmen tegen 4.131.761 voor ex-premier Binali Yildirim, kandidaat van de AKP van Recep Tayyip Erdogan. Dat is een verschil van 27.889 stemmen. Er moeten nog 84 kantoren geteld worden. 

Zowel Yildirim als  Imamoglu eisten zondag al de overwinning op. Yildirim deed dat eerst, maar al in de loop van de verkiezingsavond leek het erop dat de voorsprong erg nipt zou zijn. In de loop van de nacht werd duidelijk dat AKP zelfs naast de zege zou grijpen.

‘Ik wil aan de inwoners van Istanbul en Turkije bekendmaken dat we volgens onze cijfers duidelijk gewonnen hebben in Istanbul’, zei Ekrem Imamoglu, die naar voren geschoven werd door oppositiepartijen CHP (sociaaldemocratisch) en Iyi (rechts). Imamoglu zei zondagnacht dat hij een voorsprong heeft van meer dan 29.000 stemmen en dat het ‘onmogelijk’ is hem nog in te halen.

Eerder op de avond had oud-premier Binali Yildirim, de kandidaat van de partij van Erdogan, de overwinning geclaimd. Op dat moment gaven de voorlopige resultaten aan dat de kandidaten in een nek-aan-nekrace verwikkeld waren. ‘We hebben Istanbul gewonnen. Ik dank al de inwoners van Istanbul voor het mandaat dat ze me toevertrouwd hebben’, zei Yildirim aan zijn aanhangers.

Niet alleen in Istanbul krijgt de AKP klappen. Izmir en de westkust blijft in handen van de CHP. In Ankara lijkt oppositiekandidaat Mansur Yavas de overwinning binnen te halen. In de grootstad Bursa lijkt er wel nog een AKP-meerderheid, maar die zou erg krap worden.

Erdogan

De gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgegroeid tot een referendum over de persoon van Erdogan. Hij stortte zich vol overgave in de campagne, die hij bepalend noemde voor ‘het overleven van de natie’.

Maar het succes van Erdogan en de AKP hangen voor een groot stuk samen met de economische groei, en de economische situatie is fors verslechterd. Turkije kampt met de eerste recessie in tien jaar, een recordinflatie en hoge werkloosheid.

Doden

De verkiezingen zijn opnieuw gecontesteerd: in de aanloop werden de media gecontroleerd en de oppositie verdrukt. Er zijn ook 310 incidenten in de stemhokjes gemeld bij de politie. Er vielen zelfs vier doden, onder wie twee politieke tegenstanders van de AKP-partij.