10.000 'woonmeters' moeten kwetsbare gezinnen helpen besparen op energie
De woonmeter. Foto: kvg
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) gaat 9.750 woon­meters verdelen via de energiescans. De woon­meter geeft behalve de temperatuur en de luchtvochtigheid in een woning via eenvoudige icoontjes ook aan wanneer de woning verlucht of verwarmd moet worden.

In Vlaanderen kampt bijna een op de vijf gezinnen met energiearmoede. Het toestel werd ontworpen door Samenlevingsopbouw om kwetsbare gezinnen te helpen besparen op hun energiefactuur. 

De voorbije jaren verdeelde de armoedeorganisatie 8.700 woonmeters. Lokale besturen, huisvestingsmaatschappijen en sociaal verhuurkantoren konden intekenen op een groepsaankoop en de woonmeter zo goedkoper verkrijgen.

Minister Lydia Peeters koopt nu bijkomend 9.750 woonmeters om die te verdelen via de energiescans, waarbij een adviseur langsgaat bij kwetsbare gezinnen en hen tips op maat geeft om energie te besparen.

'De woonmeter is geniaal in zijn eenvoud', zegt Peeters. 'Hij helpt bewoners om inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Hij leert om een woning correct te verwarmen en te verluchten. Het binnenklimaat wordt zo gezonder en vaak scheelt het ook een slok op de borrel bij de energiefactuur.'