Oekraïens presidentskandidaat Zelenski: 'Eerste stap naar grote overwinning'
Zelenski was best tevreden na de bekendmaking van de eerste exitpolls. Foto: afp

Huidig president Petro Porosjenko en komiek Volodimir Zelenski (41) zouden volgens de eerste exitpolls naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne gaan. In de peilingen werd Zelenski tot favoriet voor de eerste ronde uitgeroepen.

De politieke nieuwkomer Zelenski gaat met een score van 30,4 procent ruim aan de leiding. Porosjenko haalt 17,8 procent en weet daarmee gewezen premier Joelia Timosjenko (14,2 procent) van de tweede plaats te houden, zo blijkt uit de exitpolls die werden uitgevoerd door een consortium van peilingbureaus. Andere exitpolls die in de Oekraïense media verschijnen, tonen lichte afwijkingen, maar plaatsen de drie topkandidaten wel altijd in dezelfde volgorde.

Als de gegevens bevestigd worden, dan wordt de eerste ronde gewonnen door een man zonder enige politieke ervaring. Zelenski is vooral bekend als acteur en komiek. Opvallend is zijn rol in het televisieprogramma Dienaar van het Volk: daarin speelt hij een leerkracht geschiedenis die het, ondanks een gebrek aan politieke ervaring, plots tot president schopt.

Zijn hoge score toont volgens waarnemers aan dat de Oekraïeners de in schandalen verwikkelde elite moe en zijn. 'Vandaag start een nieuw leven, zonder corruptie', verklaarde de 41-jarige presidentskandidaat zondag in Kiev.

'Harde les'

In een reactie op de resultaten van de exitpolls, toonde Zelenski zich erg strijdvaardig. 'Dit is slechts een eerste stap naar een grote overwinning', verklaarde hij vanuit zijn hoofdkantoor.

Porosjenko maakte dan weer duidelijk dat hij eerder ontgoocheld is in het resultaat. 'Ik ben niet euforisch', verklaarde hij aan journalisten. 'Het is een harde les voor mij.' Hij blijft wel geloven in een overwinning in de tweede stemronde. 'Er zijn veel kandidaten, maar slechts één president', aldus Porosjenko.

Die laatste uitspraak kreeg wel meteen een repliek van Zelenski. 'Er zijn veel exitpolls, maar slechts één winnaar', deelde hij mee aan zijn aanhangers.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen vindt op zondag 21 april plaats.