Clooneys boycot van imperium Brunei krijgt bijval
George Clooney en zijn vrouw Amal, een mensenrechtenadvocate Foto: Photo News

In een opgemerkt opiniestuk op de Hollywood-website Deadline.com roept de Amerikaanse steracteur George Clooney op om de luxehotels van de Brunei Investment Company links te laten liggen wegens de nieuwe sharia-wetten. Zo wil het land de doodstraf invoeren voor seks tussen holebi’s. Alvast de Britse zanger Elton John doet mee.

Elton John valt George Clooney bij in diens strijd tegen homohaat. De beroemde heren richten vanuit Hollywood en Londen hun pijlen op het hotelimperium van het kleine sultanaat Brunei in het zuidoosten van Azië. Sultan Hassanal Bolkiah is via zijn ‘Brunei Investment Company’ eigenaar van een negental hotels in de Verenigde Staten en Europa, waaronder het Beverly Hills Hotel, The Dorchester in London, en de Plaza Athenee in Parijs.

‘Laat duidelijk zijn dat iedere keer als we in de hotels verblijven we geld geven aan mensen die hun eigen burgers stenigen of doodslaan omdat ze homo zijn of beschuldigd worden van overspel’, schrijft oscarwinnaar George Clooney in zijn opiniestuk op Deadline.com. Hij roept op tot een boycot van alle negen hotels, omdat het land op 3 april een nieuwe wetgeving wil invoeren die wrede straffen voorziet voor homoseksualiteit. Wie bijvoorbeeld sodomie bedrijft, zou worden gestenigd tot de dood. Voor stelen gaat je hand eraf, een buitenechtelijk kind wordt bestraft met een gevangenisstraf.

Ook Wainwright en Carlisle

Amnesty International reageerde eerder al vol afschuw op de plannen, en wil dat ze meteen worden stopgezet. ‘Lijfstraffen in alle vormen vallen onder marteling, wat onder alle omstandigheden is verboden’, aldus de organisatie. Dat ook Hollywood op de kar springt, maakt het protest meteen een pak groter. Behalve Elton John hebben ook artiesten als Rufus Wainwright en Belinda Carlisle al hun sympathie betuigd onder de hashtag #BoycottBrunei.

Het is niet de eerste keer dat ook Clooney de kaart van de mensenrechten trekt. De acteur staat bekend als een politieke activist die veel invloed heeft. Hij geeft toe dat hij zélf al een aantal keren in de hotels gelogeerd heeft ‘omdat ik mijn huiswerk niet gemaakt had en dus niet wist wie de eigenaar was.’ Volgens Clooney zijn overigens evengoed de financiële instituten die zaken doen met Brunei, in de fout omdat zij wel de andere kant blijven opkijken. Noch de Brunei Investment Company, noch het kabinet van de eerste minister reageerden al op de vraag van Reuters om een reactie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in