Politie organiseert woensdag flitsmarathon
Archiefbeeld. Foto: BELGA
De federale politie houdt woensdag een 24 uur durende flitsmarathon. De controles kaderen in een Europese actie: in totaal wordt in maar liefst 26 Europese landen gecontroleerd op overdreven snelheid.

De flitsmarathon start woensdag 3 april om 6 uur en duurt tot donderdag 4 april om 6 uur. Dat de politie de actie aankondigt, is zo stilaan een gewoonte, omdat ze met dergelijke acties vooral wil sensibiliseren.

De controles kaderen in een themaweek van het Europese verkeerspolitienetwerk TISPOL. 'We willen dat autobestuurders nadenken over hun snelheid, en rekening houden met de wet en de omstandigheden. Zo verkleinen ze de risico’s voor zichzelf en andere weggebruikers', aldus voorzitter Paolo Cestra. 'Daarom moedigen we deelnemende politiekorpsen aan om de flitslocaties op voorhand bekend te maken. We willen de mentaliteit van bestuurders raken, niet hun portefeuille.'

Tijdens de vorige flitsmarathon in oktober 2018 stelde de politie 27.877 snelheidsovertredingen vast. Dat waren er ruim 5.000 minder dan bij de editie in april 2018, toen 33.500 bestuurders zich niet aan de maximumsnelheid hielden. De flitsmarathon werd gehouden in 130 politiezones en de federale wegpolitie hield over het hele land snelheidscontroles. Van de gecontroleerde bestuurders is 2,54 procent betrapt op te snel rijden.