8.000 klimaatbetogers in Brussel, 70 gele hesjes opgepakt
Een van de gele hesjes wordt opgepakt. Foto: belga

De Brusselse politie heeft zo'n 70 gele hesjes administratief aangehouden wegens schermutselingen in de Wetstraat. De gele hesjes hadden zich op dat moment losgescheurd van de klimaatbetoging, waar ongeveer 8.000 mensen in meeliepen. Boegbeeld Anuna De Wever (Youth for Climate) betreurt het incident.

In Brussel hebben zo'n 8.000 mensen betoogd voor het klimaat in de derde 'Rise for Climate'. Dat is een pak minder dan de vorige keren. Hun manifestatie werd aansluitend gevolgd door een protest van de gele hesjes, die kortstondig uit de hand liep. In de Wetstraat scheurde een delegatie van gele hesjes zich af, de politie werd bekogeld en enkele ruiten van een gebouw sneuvelden. Door de actie lagen de twee marsen een tijd stil. De oproerpolitie blokkeerde de weg en probeerde de gele hesjes af te drijven naar een zijstraat van de Wetstraat, wat op gejuich van de klimaatbetogers kon rekenen. De tussenkomst van de politie was succesvol en de klimaatmars kon weer verdergaan.

70 mensen opgepakt

Volgens de VRT en Bruzz zijn er een 70-tal amokmakers opgepakt. Het gaat om administratieve aanhoudingen, de camerabeelden moeten aanwijzen of er ook gerechtelijk een staartje wordt gebreid aan de schermutselingen. Onder de heethoofden zijn mogelijk ook gele hesjes uit Frankrijk en Nederland, want de betoging kreeg buitenlandse steun. 

Anuna De Wever, het 17-jarige gezicht van de klimaatprotesten, betreurt de gewelddadige actie van de gele hesjes. 'Het is jammer dat er herrieschoppers dingen komen beschadigen, want wij hebben altijd heel propere en vreedzame marsen gehouden. We toonden allemaal een vredeteken en distantieren ons er volledig van', aldus De Wever samen met de andere organisatoren. De klimaatbetoging bleef qua opkomst wat onder de verwachtingen, maar ook in Luik kwamen vandaag om en bij de 7.000 mensen op straat om hun stem te laten horen. 

De strijd van de klimaatbetogers wordt intussen voortgezet. Ze hoopten donderdag een meerderheid te vinden voor de herziening van grondwetsartikel 7bis, maar uiteindelijk bleek er niet voldoende draagvlak te zijn in het parlement. 'Dat was erg teleurstellend. Daarom blijven mensen ook op straat komen. De politici moeten beseffen dat hoe minder zij doen, hoe meer wij doen. Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat we niet genegeerd worden. We blijven op straat komen en dat is democratie', zegt De Wever.
 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in