Thomas De Gendt pakt bergtrui in Ronde van Catalonië, Miguel Angel Lopez houdt stand en pakt eindzege
Foto: Photo News

Thomas De Gendt stelde op de slotdag in de Ronde van Catalonië zijn bergtrui veilig, na Parijs-Nice al zijn tweede trui van beste klimmer dit seizoen. De ritzege in Barcelona was voor Davide Formolo na een mooie solo, leider Miguel Angel Lopez werd nog bestookt maar hield stand na een knappe koers.

Klik hier voor onze digitale wielergids!

De slotetappe in de Ronde van Catalonië was 143 kilometer lang en werd gereden in en rond Barcelona. Afgesloten werd met acht pittige lokale rondes doorheen het Montjuich-park.

Bergtrui voor De Gendt

Thomas De Gendt had nog eens zin in een stunt: hij trok mee in de vlucht van de dag en deed een ultieme gooi om zijn bergtrui te verzekeren. De ontsnappingskoning van Lotto-Soudal trok op avontuur met Formolo (Bora-Hansgrohe), Gougeard (AG2R), Bevin (CCC), Herrada (Cofidis) en Wyss (Dimension Data). Onderweg kwam hij telkens als eerste boven en sprokkelde zo voldoende punten voor die begeerde bergtrui. Knap.

Dagzege voor Formolo

Toen De Gendt in de finale moest passen, sprong Formolo weg uit de kopgroep en de Italiaan van Bora-hansgrohe deed met een gewaagde solo een gooi naar de dagzege. Maar hij hield stand en won de etappe. Ook knap.

Thomas De Gendt pakt bergtrui in Ronde van Catalonië, Miguel Angel Lopez houdt stand en pakt eindzege
Foto: AFP

Eindwinst dan toch voor Lopez

Achter hem werd leider Miguel Angel Lopez (Astana) bestookt. Lopez had voor de start respectievelijk 14 en 17 seconden voorsprong op de Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) en de Colombiaan Egan Bernal (Team Sky). De voorspelde regen die werd gevreesd en die voor hectiek had kunnen zorgen, bleef uit. Toch was er een zware valpartij met onder meer Romain Bardet. Een andere grote naam, Chris Froome, liet zich onderweg opmerken met kopwerk in dienst van zijn kopman Egan Bernal. Viervoudig Tourwinnaar Froome heeft tijdens deze Ronde van Catalonië niet één keer indruk kunnen maken in de strijd voor de rit- of eindzege.

Op twintig kilometer van de streep deed Adam Yates een ultieme poging om de Colombiaan alsnog van de troon te stoten. Samen met zijn broer Simon en James Knox (Deceuninck-Quick Step) sprong hij weg uit het peloton, waar Astana vol aan de bak moest om de leiderstrui te verdedigen. Yates slaagde er virtueel in twintig seconden weg te rijden van Lopez in het eindklassement, maar omdat de klassementsleider zich zelf op kop ging zetten van het uitgedunde peloton en later de hulp kreeg van onder meer wereldkampioen Alejandro Valverde, kon dat offensief toch nog worden afgeslagen.

Uiteindelijk werd Enric Mas van Deceuninck-Quick Step nog tweede voor Maximilian Schachmann, die net de groep met favorieten voorbleven en waar Lopez dus mocht juichen als eindwinnaar.

Thomas De Gendt pakt bergtrui in Ronde van Catalonië, Miguel Angel Lopez houdt stand en pakt eindzege
Foto: AFP

De Colombiaan hield in de eindstand veertien seconden van zijn voorsprong over, op de erelijst volgt hij de Spanjaard Alejandro Valverde op.

Uitslag:

1. Davide Formolo (Ita/BOH) de 143.1km in 3u19:41 (gem. 42.998077km/u)

2. Enric Mas (Spa/DQT) op 0:51

3. Maximilian Schachmann (Dui/BOH) 0:53

4. Dion Smith (NZe/MTS) 0:55

5. Alejandro Valverde (Spa/MOV)

6. Egan Bernal (Col/SKY)

7. Adam Yates (GBr/MTS)

8. Nairo Quintana (Col/MOV)

9. Steven Kruijswijk (Ned/TJV)

10. Michael Woods (Can/EF1)

Stand:

1. Miguel Angel Lopez (Col/AST) de 1160.3km in 29u14:17 (gem. 39.68458km/u)

2. Adam Yates (GBr/MTS) op 0:14

3. Egan Bernal (Col/SKY) 0:17

4. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:25

5. Steven Kruijswijk (Ned/TJV) 0:56

6. Michael Woods (Can/EF1) 01:42

7. Rafal Majka (Pol/BOH) 02:27

8. Guillaume Martin (Fra/WGG) 02:41

9. Enric Mas (Spa/DQT) 02:49

10. Alejandro Valverde (Spa/Mov) 03:02