‘Kijken kijken’ heeft motards voor ogen
De nieuwe campagne van de VSV werd vanmorgen gelanceerd Foto: rr

In een nagelnieuwe campagne vraagt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde autobestuurders om uit te kijken voor motorrijders. Meer dan 1 op de 3 bestuurders werd recent nog verrast door een motorrijder. Wie de slogan ziet, zou wel eens een déjà-vu kunnen hebben.

Onder het motto “Kijken kijken om elke motorrijder te zien” heeft de Vlaamse Stichting Verkeerskunde in Zellik in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een nieuwe campagne gelanceerd om automobilisten en andere weggebruikers aan te sporen beter uit te kijken voor motorrijders. De slogan verwijst naar… een hilarische uitspraak in Temptation Island 2016. Nieuw onderzoek wijst uit dat veel ongevallen het gevolg zijn van het feit dat de automobilist de motorrijder niet opmerkte.

Terwijl motorrijders ongeveer 1 procent van alle voertuigkilometers afleggen in Vlaanderen zijn ze betrokken bij 6,7 procent van alle letselongevallen en vertegenwoordigen ze 5,2 procent van alle gewonden en 16,6 procent van alle doden ter plaatse. In 2018 werden in Vlaanderen 1.585 letselongevallen met motorrijders (+4,3 procent) geregistreerd waarbij 1.562 personen (+3,4 procent) gewond geraakten. Het aantal doden (36 in 2018) bleef vorig jaar ongewijzigd. De evolutie was de afgelopen tien jaar wel positief. Het dodental halveerde en het aantal gewonden daalde met een kwart.

Verkeerd ingeschat

Uit een nieuwe VSV-enquête bij 600 automobilisten en 210 motorrijders blijkt dat autobestuurders zich vaak laten verrassen door motorrijders. 36 procent meldde recent verrast geweest te zijn door een motorrijder, omdat ze die niet gezien hadden of diens afstand of snelheid verkeerd hadden ingeschat. Bij -30-jarige autobestuurders loopt dit op 50 procent. Ook 76 procent van de motorrijders is van oordeel dat ze moeilijker worden opgemerkt in het verkeer. 59 procent gaat er zelfs van uit dat ze tijdens het rijden niet worden opgemerkt. 93 procent kijkt daarom twee keer uit vooraleer een manoeuvre uit te voeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in