Belgische militairen die ingezet worden in ons land niet correct verzekerd

In het buitenland zijn onze militairen goed verzekerd, maar als ze zouden overlijden tijdens een operatie, bijvoorbeeld een patrouille, in België dan zijn ze dat niet. Dat meldt VRT NWS.

De familie van een Belgische militair die om het leven komt op buitenlandse missie heeft recht op 160.000 euro schadevergoeding, onder andere om diens begrafenis te betalen. Maar als diezelfde militair om het leven zou komen bij bijvoorbeeld een terreuraanslag tijdens een patrouille, heeft zijn of haar familie enkel recht op een vergoeding voor de kosten van de begrafenis, zonder bijkomende schadevergoeding.

De wet is er namelijk niet voorzien op de mogelijkheid dat Belgische militairen zouden worden ingezet op Belgisch grondgebied. Dat is sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 nochtans wel het geval.

Defensie is zich bewust van het probleem. ‘Kort na de aanslagen hebben we een wetsvoorstel ingediend om dit verschil weg te werken, maar momenteel is het nog niet geregeld’, aldus kolonel Régis Bornain, HR-manager bij Defensie, aan VRT NWS. ‘Zolang de wet niet aangepast is, kunnen de nabestaanden van militairen in België zo’n schadevergoeding niet krijgen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in