Tienduizenden Gazanen betogen aan Israëlische grens: 4 doden en 250 gewonden
Foto: BELGAIMAGE
Bij de protestacties aan de grens tussen Israël en de Gazastrook zijn zaterdag vier Palestijnen gedood en 250 gewond geraakt. Dat zegt de Palestijnse afdeling van de hulpverleningsorganisatie Rode Halve Maan.

De Palestijnen kwamen dit weekend massaal op straat voor de eerste verjaardag van de Marsen van de Terugkeer. Die wekelijkse protesten begonnen een jaar geleden na de vieringen rond de 70ste verjaardag van de stichting van Israël.

Bij het protest werd zaterdagnamiddag een 17-jarige demonstrant doodgeschoten door Israëlische soldaten, melden de Rode Halve Maan en het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Volgens dat ministerie was zaterdagochtend ook al een 20-jarige Palestijn om het leven gekomen door Israëlisch geweervuur. Later kwam nog een Palestijn om het leven. De 17-jarige jongen werd dodelijk getroffen door vermoedelijk Israëlische kogels.

Volgens een mededeling van de Rode Halve Maan moesten ook al 250 Palestijnse manifestanten verzorgd worden. Een tiental van hen hadden schotwonden opgelopen, anderen werden geraakt door rubberkogels. Daarnaast werden nog mensen geraakt door een traangasgranaat en waren er actievoerders die traangas hadden ingeademd.

Het Israëlische leger zegt dat een deel van de 40.000 actievoerders met stenen gooide en banden in brand stak. Er werden ook granaten en explosieven naar de grensafsluiting gesmeten. De Israëlische soldaten 'reageerden met maatregelen om de relschoppers uit elkaar te drijven'. De vuurwapens worden ingezet 'in overeenstemming met de standaardprocedures', meldt het leger nog.

Wekelijkse betogingen

Sinds het begin van de Marsen van de Terugkeer protesteren de inwoners van de Gazastrook wekelijks aan de Israëlische grens. De actievoerders eisen een opheffing van de blokkade van de Gazastrook en vragen het recht om terug te keren naar het grondgebied van het huidige Israël. Sinds het begin van die acties zijn zeker 259 Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische kant lieten twee militairen het leven.

Voor zaterdag werd wereldwijd opgeroepen tot protestacties met een miljoen deelnemers. Niet enkel in de Palestijnse gebieden, maar ook in verschillende Europese en Arabische steden wordt daarom op straat gekomen. Ook in Brussel kwamen demonstranten de straat op.