Russisch leger verspreidt <I>fake news</I> over Belgen ‘die gifaanval in scène willen zetten’
Beelden uit 2017. Een vader brengt zijn kinderen in veiligheid na een aanval in de Syrische provincie Idlib, waar een chemische aanval werd uitgevoerd. Foto: AP

Op verschillende Russische websites circuleert het nepverhaal dat Belgische en Franse diensten een gifaanval willen ensceneren in Syrië om daarna de Russen te beschuldigen. Het Russische leger heeft het nepnieuws zelf verspreid.

Bijzonder nieuws op Russische websites - waaronder de site van de Kremlingetrouwe krant Rossijskaja Gazeta - vrijdagavond: het Russisch leger waarschuwde er voor ‘alweer’ een ‘laffe’ actie van het Westen. België en Frankrijk zouden samen met gewapende bewegingen in het Syrische Idlib een gifaanval in scène willen zetten. Vervolgens zouden ze de schuld voor die aanval in de schoenen van de Russen en het Syrische leger schuiven.

De belangrijke Russische persagentschappen Ria Novosti en Tass, waarop alle berichten op Russische nieuwswebsites gebaseerd zijn, schreven het volledige bericht toe aan het Russisch leger. Generaal-majoor Viktor Koeptsjichin, het hoofd van het Russische Verzoeningscentrum in Syrië, spreekt van een georganiseerde provocatie. ‘Agenten van de Franse en Belgische geheime diensten zijn aangekomen in Idlib’, klinkt het. ‘Ze hebben de aanvoerders van terroristische bewegingen ontmoet en de Witte Helmen, een pseudohumanitaire organisatie.’

Filmen en betalen

Volgens Koeptsjichin hebben de Fransen en de Belgen aan alles gedacht: foto’s en videomateriaal om de ‘nepaanval’ snel te kunnen verspreiden, geld voor de ‘figuranten’ die voor honderd dollar zouden doen alsof ze neervallen nadat het gif wordt losgelaten en een goede vermomming voor de chemische stoffen zelf. Zo zou al het gifgas binnengesmokkeld zijn in de regio in zuurstofflessen. ‘Om het allemaal nog realistischer te doen lijken, zouden de meesterbreinen van deze provocatie trouwens ook écht gifgas kunnen gebruiken, mogelijk tegen vluchtelingen en families die door terroristen worden gegijzeld’, aldus Koeptsjichin.

‘De Belgische geheime diensten hebben trouwens ook tussen 14 en 27 maart beelden gemaakt van luchtaanvallen van Russische gevechtspiloten op munitiedepots’, voegde Koeptsjichin nog toe. ‘Dit met als enige doel om ze later te kunnen gebruiken als bewijs voor een chemische aanval van de Russen.’

F-16’s

Een nepverhaal van dit formaat lanceren via een officiële Russische instantie is niet zonder risico. In oktober 2016 hield Rusland dagenlang vol dat Belgische gevechtspiloten met hun F-16’s verschillende burgerslachtoffers maakte bij luchtbombardementen in Syrië. Om hun beschuldigingen kracht bij te zetten, toonde Rusland zogezegd bewijsmateriaal, zoals radarbeelden en foto’s.

Toenmalig defensieminister Steven Vandeput (N-VA) ontkende dat er zelfs nog maar Belgische vliegtuigen in die omgeving waren geweest. De radarbeelden bleken uiteindelijk vervalst en de foto’s die van het dorp Hassadjek werden getoond, waren van een bombardement dat enkele jaren eerder had plaatsgevonden. De Russische ambassadeur in ons land werd op het matje geroepen.

Ook Iraanse websites verspreidden zaterdag actief het nepnieuws.