Man die terroristen onderdak gaf in Parijs veroordeeld tot 4 jaar cel
Foto: afp

Jawad Bendaoud, die na de aanslagen van 13 november 2015 twee jihadisten onderdak verschafte, is in Parijs in beroep veroordeeld tot vier jaar cel. In februari 2018 werd hij nog vrijgesproken.

Onder meer het vermoedelijke brein van de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, heeft overnacht bij Bendaoud. Bij de belegering van de politie in het appartement, enkele dagen na de aanslag, kwamen Abaaoud, zijn nicht Hasna Aït Boulahcen en medeplichtige Chakib Akrouh om.

Bendaoud moest zich begin vorig jaar, samen met Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Parijs. Hoewel Bendaoud de eigenaar was van het appartement, werd hij bij gebrek aan bewijs als enige vrijgesproken. Hij hield toen altijd vol niet te hebben geweten dat hij met terroristen te maken had.

Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen werden wel schuldig bevonden en kregen toen respectievelijk vijf en vier jaar cel opgelegd.

Het Franse Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep tegen de vrijspraak van Bendaoud. Het OM pleitte dat Bendaoud wel ‘precies’ wist wat hij deed en dat er ‘geen twijfel’ omtrent zijn schuld is. Het parket-generaal had daarom in december gevraagd hem te veroordelen tot vijf jaar cel.

Het hof van beroep ontnam Bendaoud vrijdag ook zijn burgerrechten voor een periode van vijf jaar. Voorts zal hij talrijke burgerlijke partijen, onder wie slachtoffers van de aanslagen, schadevergoedingen moeten betalen.

Bendaoud bleef kalm bij de uitspraak, en schudde enkel licht met het hoofd.

Het was het eerste proces in verband met de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 doden vielen in Saint-Denis en in Parijs.

In een afzonderlijk dossier was Jawad Bendaoud woensdag in beroep tot een jaar cel veroordeeld wegens “doodsbedreigingen” tegen een slachtoffer van de aanslagen van 13 november.