Galapagos klaar voor het echte werk
Ceo Onno Van de Stolpe van Galapagos. Foto: IMAGEGLOBE

Biotechbedrijf Galapagos wordt een echt farmabedrijf. Na twintig jaar onderzoek kan het eerste geneesmiddel op de markt komen.

Het meest beloftevolle middel dat Galapagos in ontwikkeling heeft, filgotinib, levert goede resultaten op bij patiënten met reumatoïde artritis, zo meldde het bedrijf gisteravond. Het middel is ook veilig voor gebruik, blijkt uit de studies. Dat betekent dat er nu geen enkele belemmering meer is om het middel op de markt te brengen. Daarmee zet Galapagos definitief de stap van onderzoeksbedrijf naar farmaceutische onderneming.

Galapagos verwacht veel van filgotinib, omdat het een oplossing kan zijn voor zo’n 3 miljoen mensen die in de VS en Europa aan reumatoïde artritis lijden. Het bedrijf maakt zich sterk dat voor veel van hen de Galapagos-oplossing beter zal zijn dan wat er nu op de markt is. Het bedrijf moet het nu opnemen tegen onder meer het middel Humira van AbbVie, met een omzet van 14 miljard dollar het best verkopende geneesmiddel ter wereld.

Voor Galapagos-ceo Onno Van der Stolpe is het positieve testresultaat de kroon op jarenlang hard werk met veel tegenslagen. ‘Het was een lange en opwindende reis’, aldus Van der Stolpe in een mededeling.

Galapagos moet nu toestemming vragen aan geneesmiddelenautoriteiten voordat filgotinib op de markt kan komen. Dat hele proces voert het bedrijf niet alleen uit. Het werkt al een tijdje samen met Gilead, een Amerikaanse farmaceutische onderneming.

De doorbraak maakt Galapagos tot een van de meest succesvolle biotechnondernemingen in de Benelux. Het bedrijf, met hoofdzetel in Mechelen en ook een vestiging in Leiden, maakt intussen ook deel uit van de Bel20, de twintig meest toonaangevende aandelen op de Brusselse beurs. De afgelopen vijf jaar is de waarde van het bedrijf bijna vervijfvoudigd. Het is nu 4,6 miljard euro waard.