Milquet zal Kamerlijst CDH in Brussel dan toch niet trekken
Foto: BELGA

CDH-boegbeeld Joëlle Milquet zal dan toch de Kamerlijst van de partij in Brussel niet trekken. Ze kiest voluit voor haar Europese carrière, meldt Le Soir donderdag.

Milquet maakte haar besluit donderdag naar eigen zeggen bekend ‘na er diep over na te denken’, en na een onderhoud met partijvoorzitter Maxime Prévot. In de plaats van Brussels CDH-lijsttrekker voor de Kamer te worden zal Milquet de Europese Commissie adviseren hoe om te gaan met slachtoffers van terreuraanvallen. Federaal parlementslid Georges Dallemagne neemt haar vrijgekomen plaats in.

Eind februari nog had Milquet bekendgemaakt dat ze de CDH-lijst in Brussel zou trekken. Prévot noemde haar toen in ‘De ochtend’ op Radio 1 ‘iemand met veel kennis en competenties, en een echte leider voor Brussel.’

Opvallend, want naar Milquet loopt nog steeds een onderzoek naar belangenvermenging. Ze zou kabinetsmedewerkers hebben gebruikt voor een verkiezingscampagne, wat niet mag. Dat onderzoek dwong haar in 2016 ontslag te nemen als minister van Onderwijs en Cultuur in de Franse Gemeenschap.

Een jaar later al benoemde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker haar tot speciaal adviseur, en wel op het vlak van schadevergoedingen voor slachtoffers van misdrijven.

Flirten met kiesdrempel

CDH heeft het in de peilingen al lange tijd moeilijk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober bleef de partij wel overeind, maar alleen doorgewinterde positivo’s konden de uitslag als een goed resultaat interpreteren.

In Brussel slaagde CDH er met Pierre Kompany wel in om een gegeerde sjerp binnen te halen, maar de problemen van CDH in Brussel blijven huizenhoog. In de peilingen flirt de partij er met de kiesdrempel. Om het tij te keren werd Joëlle Milquet in stelling gebracht, maar die bedankt nu dus voor de eer.