In Limburg neemt de vuilniswagen binnenkort alle vuilniszakken mee
Foto: Boumediene Belbachir
Een aparte ophaling voor PMD, huisvuil, tuinafval... In Limburg zou dat over twee jaar niet langer het geval zijn en neemt de vuilniswagen alle zakken mee, zo melden VTM en Het Belang van Limburg.

In Lommel test de afvalintercommunale Limburg.net al sinds 4 april 2016 een ophaalsysteem uit waarbij er vijf verschillende afvalsoorten in vijf verschillende zakken op één dag en in één vrachtwagen worden opgehaald: huisvuil, pmd, zachte plastics, textiel en tuinnafval. Later kwam daar zelfs een zesde afvalsoort bij: organisch keukenafval.

Dit systeem waarbij één vuilniswagen de verschillende afvalsoorten ophaalt, wil Limburg.net nu uitrollen over heel Limburg (en het Vlaams-Brabantse Diest).

Belangrijk is dan natuurlijk dat de vuilniswagens de aparte zakken niet stukmaken tijdens de rit. Anders heeft sorteren in verschillende zakken geen zin meer. Sterkere vuilniszakken zijn een oplossing.

Limburg.net zegt dat het systeem economischer is omdat er minder vaak vuilniswagens moeten uitrijden wanneer alles in één keer meekan. Het zou tot 10 procent rendabeler zijn.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in