Aanslag Utrecht eist nog een mensenleven
Gökmen Tanis Foto: AFP

Meer dan een week na de aanslag op een tram in Utrecht is een 74-jarige man gestorven. Hij is de vierde dode. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS.

Gökmen Tanis, de hoofdverdachte van de schietpartij, heeft vier dodelijke slachtoffers op zijn geweten. Vier anderen raakten gewond. Volgens een getuige begon Tanis vorige maandag om 10.45 uur in het wilde weg te schieten op een tram.

De hoofdverdachte heeft een gevuld strafblad, met veroordelingen voor winkeldiefstal, illegaal wapenbezit en inbraak. In 2017 werd hij gearresteerd voor en in beschuldiging gesteld wegens verkrachting.

Het bleef lang gissen naar zijn motieven, maar vorige week raakte wel bekend dat Tanis van meervoudige moord met terroristisch oogmerk wordt verdacht. Het blijft echter onduidelijk of Tanis alleen door terroristische motieven gedreven werd. Het openbaar ministerie voert nog steeds onderzoek naar zowel de feiten als de motieven van de dader. De hoofdverdachte blijkt er volgens de speurders ‘geradicaliseerde ideeën’ op na te houden, maar verder psychiatrisch onderzoek zal moeten uitwijzen of er misschien ook nog ‘andere, persoonlijke drijfveren’ speelden. Tanis heeft de feiten bekend.