Premier Michel over Brexit: ‘Burgers en bedrijven zo goed mogelijk beschermen’
Foto: Photo News

Premier Charles Michel zegt dat ons land goed voorbereid is op een Brexit zonder akkoord. In totaal zijn zo’n 250 maatregelen genomen.

Nu de kans op een no deal groter is dan ooit, heeft de regering op een persconferentie benadrukt dat ons land daarop goed voorbereid is.

‘Het is een uitzonderlijke situatie, voor het eerst in de geschiedenis’, zei Michel. ‘We zullen met moeilijkheden geconfronteerd worden. Het wordt geen wandeling in het park.’

De regering heeft 250 maatregelen genomen voor het geval van een no deal, onder meer op het vlak van verblijfsrecht, fiscaliteit en werkgelegenheid. Er zijn bijvoorbeeld ook 250 douaniers bijgekomen. De douane zal jaarlijks vijf miljoen in- en uitvoeraangiftes moeten controleren. Voor de bedrijven komt een overgangsperiode. De eerste twee maanden worden geen boetes opgelegd.

‘We zijn waakzaam en proactief en willen onze burgers en bedrijven zo goed mogelijk beschermen’, zo stelt Michel op Twitter.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) liet vanmorgen in een persbericht weten dat België op het vlak van fiscale wetgeving het Verenigd Koninkrijk nog tot eind dit jaar beschouwt als lid van de EU. ‘Deze fiscale standstill moet vermijden dat belastingplichtigen onmiddellijk nadelige gevolgen ondervinden van een Brexit zonder terugtrekkingsakkoord.’