Leger begeleidt gekaapt schip naar haven op Malta
Een gewapende soldaat staat aan boord van het schip. Foto: AFP

Soldaten hebben een vrachtschip dat door migranten voor de Libische kust was gekaapt, begeleid naar Senglea, een vrachthaven op Malta. Vier mensen werden volgens ooggetuigen met handboeien om weggevoerd.

Het Turkse schip El Hiblu 1 redde voor de Libische kust een boot met 108 migranten, onder wie 19 vrouwen en 12 kinderen. Toen zij te horen kregen dat het schip koers zette naar de haven van Tripoli, hebben enkelen de bemanning gedwongen hebben om koers te zetten naar Malta.

Het Maltese leger zegt dat het de kapitein kon contacteren toen het vrachtschip op zo’n 30 zeemijl van Malta was verwijderd. ‘De kapitein meldde meerdere keren dat hij geen controle had over het schip en dat hij en zijn bemanning door een aantal migranten gedwongen en bedreigd werden om naar Malta te varen.’

Een Maltese patrouilleboot heeft het schip daarop onderschept. Een special operations-team moest aan boord gaan en de controle overnemen. Daarbij werden volgens het leger ook nog een andere patrouilleboot en een helikopter ingezet.

Het schip werd  naar de haven van Senglea geëscorteerd. Gewapende militairen bewaakten daar het dek, ooggetuigen zagen ook een rist politiecombi's klaar staan. Er werden ook vier migranten met handboeien afgevoerd, allicht gaat het om de migranten die het commando van het schip hadden overgenomen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini noemde de migranten ‘piraten’ en zei dat ze niet in Italië mogen aanmeren.

Het incident komt op een moment dat de Europese Unie beslist om de militaire reddingsoperatie Sophia vanaf 1 april de facto stop te zetten: marineschepen mogen dan niet langer uitvaren om drenkelingen te redden