Vandalisme op kerkhof van Wevelgem is werk van 12-jarige

De vandaal die meer dan dertig graven vernielde of beschadigde op het kerkhof van Wevelgem is geïdentificeerd. Het gaat om een jongen van twaalf.

Foto’s van overledenen met een barst in. Foto’s die afgerukt zijn. Gedenkstenen die stukgeslagen zijn. Brokstukken en ornamenten in de vijver gegooid. De ravage was enorm op de nieuwe begraafplaats in de Moorselestraat in Wevelgem. Maandagmiddag hield een vandaal er lelijk huis. De dader is intussen al gevat door de politie. Het gaat om een 12-jarige jongen die in de buurt woont.

In zijn driftbui vernielde hij zo’n 35 graven, allemaal op het gedeelte aan de vijver en naast de strooiweide.

De gemeente stuurde alvast een brief naar alle getroffen familieleden. ‘De technische dienst haalde al de gedenkstenen en foto’s uit het water en verzamelde dat materiaal’, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). ‘Mensen kunnen de gemeente ook verwittigen bij schade.’

De politie noch het parket konden meer info geven over de dader. ‘Eventueel zullen we de dader confronteren met zijn daden. Dat deden we in het verleden ook al’, zegt Jan Seynhaeve.

De moeder van de jonge dader ging intussen zelf al naar de begraafplaats om haar verontschuldigingen aan te bieden voor de ravage die haar zoon aanrichtte. Maar dat viel niet bij iedereen in goede aarde. De kosten zullen mogelijk op haar en haar man verhaald worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in