Staalbedrijf Bekaert België gaat herstructureren. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Er staan 281 jobs op de tocht.

Bekaert wil de fabriek in het West-Vlaamse Moen sluiten en de productie in het Tsjechische Petrovice opdrijven.

Met de herstructurering wil het bedrijf zijn kostenstructuur afslanken en zijn competitiviteit in een snel veranderende markt opkrikken. Dat moet zijn financiële slagkracht verbeteren. ‘De toegenomen concurrentie en de te zware kostenstructuur wegen op onze marges’, zo staat in het persbericht.

Het management zal samen met de sociale partners bekijken hoe ze de sociale impact van het herstructureringsplan kunnen verzachten.

Uitdagingen

De groep heeft er een moeilijk jaar opzitten en ook 2019 wordt niet gemakkelijk. Het is al erg lang geleden dat Bekaert, een van de belangrijkste industriële Vlaamse bedrijven, nog eens enkele jaren na elkaar goed presteerde. Vorig jaar zakte de onderliggende bedrijfswinst met 30 procent, waardoor nu nog maar een marge van 4,9 procent gehaald wordt.

Bekaert moet zich meer focussen en meer schaalvoordelen nastreven. De handicaps zijn talrijk. In zaagdraad is de belangrijkste Chinese concurrent bijvoorbeeld tien keer groter en extreem agressief in zijn prijsbeleid.

Bij Bekaert werken in ons land 1.900 mensen. Wereldwijd heeft het bedrijf 30.000 werknemers. Het staalbedrijf werd in 1880 door Leander Bekaert opgericht in Zwevegem.