Migranten die uit de Middellandse Zee gered waren door het schip El Hiblu 1, hebben dat schip gekaapt. Ze willen voorkomen dat het schip hen terug naar Libië brengt.
De bunkertanker El Hiblu (die andere schepen van brandstof voorziet) had de migranten zowat 10 km voor de kust van Libië uit het water gered. Maar toen de El Hiblu 1 hen wilde terugbrengen naar Libië konden de migranten de controle over het schip in handen krijgen.
Ze zetten nu koers naar Malta. Volgens de Corriere della Sera en andere Italiaanse media zijn er 108 migranten aan boord van het schip. De bemanning bestaat uit 12 mensen.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de radicaal-rechtse regeringspartij Lega heeft al gezegd dat ‘deze mensen geen migranten zijn maar piraten. Zij gaan Italië alleen maar zien als ze een telescoop gebruiken’. Salvini noemt het een voorbeeld van ‘georganiseerde misdaad’.
Het schip zou donderdag Malta bereiken. Dat eiland heeft alvast het leger gealarmeerd dat er een gekaapt schip op komst is. Het schip zal er niet mogen aanmeren.
Er is trouwens ook sprake van het Italiaanse eiland Lampedusa als bestemming van het gekaapte schip. De kans is dan ook groot dat de El Hiblu 1 nog een hele tijd zal ronddobberen op de Middellandse Zee. Maritieme advocaten lijken zich nu al op te maken voor een juridisch steekspel want de cruciale vraag zal zijn of de migranten beschouwd moeten worden als asielzoekers of piraten. Het feit dat de kapitein besliste om de migranten vrijwillig aan boord te nemen, lijkt alvast niet te passen in de strikte juridische definitie van piraterij.
Eerder vandaag werd bekend dat de Europese militaire operatie Sophia geen schepen meer gaat inzetten. Sophia wil mensensmokkelaars het leven zuur maken door hun boten in beslag te nemen en te vernietigen, en zo de migratiedruk op Europa verlagen. In juni 2016 kwam daar de training van de Libische kustwacht als opdracht bij. Maar terwijl de schepen van Sophia actief waren op de Middellandse Zee, pikten ze ook migranten op die in nood verkeerden, zoals het internationaal zeerecht vereist. In volle migratiecrisis werden op die manier in drie jaar tijd 44.000 mensen gered en aan wal gezet in Italië.
Dat laatste gaat nu niet meer gebeuren. Vraag is dan ook wie de migranten op zee zal redden als een luchtpatrouille mensen in nood opmerkt, maar er geen schepen van ngo’s of van Sophia meer zijn om hulp te bieden.