Milde straffen voor cipiers gevangenis Vorst
De gevangenis van Vorst Foto: BELGA

In Brussel zijn veertien cipiers veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van gedetineerden.

De zaak draait om feiten die gepleegd werden in 2014 en 2015 in de gevangenis van Vorst. De veroordeelden scholden gevangenen uit en vernederden en provoceerden hen. Er werden ook weddenschappen afgesloten over het aantal gevangenen dat de cipiers op een dag naar de isoleercel konden brengen. Ook werd de elektriciteit in cellen soms plots afgesloten, of werd het water afgesloten terwijl een gedetineerde nog onder de douche stond.

In totaal moesten 22 gevangenismedewerkers zich verantwoorden voor de rechter. De meesten van hen werkten vandaag nog steeds in de gevangenis, slechts zeven van de 22 waren preventief geschorst. Ook de directrice van de gevangenis van Vorst moest voor de rechter komen. Zij werd beschuldigd van schuldig verzuim.

Veertien cipiers werden uiteindelijk veroordeeld tot straffen met uitstel van twee tot twintig maanden, voor geweldpleging op gevangenen, zo melden VRT NWS en Bruzz. Van drie anderen, waaronder de directrice van de gevangenis, werd de uitspraak opgeschort. Vijf kregen de vrijspraak.

Tot vijf jaar cel geëist

Dat zijn milde straffen, aangezien de openbaar aanklager celstraffen van zes maanden tot vijf jaar eiste. Ze vroeg ook de cipiers uit hun burgerrechten te ontzetten. De rechter hield echter rekening met de ‘moeilijke werkomstandigheden’ van de cipiers, en kwam dus op lagere straffen uit.

Wel kan er nog beroep aangetekend worden tegen het vonnis. Volgens VRT NWS besloot de directrice al dat te zullen doen.