Weyts wil voorrang van rechts behouden
Foto: photo news
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van het afschaffen van de voorrang van rechts. Dat heeft hij in het Vlaams Parlement gezegd.

De voorrang van rechts leidt in België tot meer dan 15.000 ongevallen per jaar. ‘Schaf die regel af’, zei de automobilistenvereniging VAB vanmorgen.

Glabbeek is een voorbeeld voor de VAB. In de Vlaams-Brabantse gemeente is sinds december 2017 geen enkel kruispunt meer te bespeuren waar je voorrang krijgt als je van rechts komt. ‘Dankzij die ingreep is het aantal ongevallen herleid tot bijna nul’, zegt burgemeester Peter Reekmans (LDD).

Maar niet iedereen toont zich even enthousiast. Volgens Vias Institute is de voorrangsregel vaak veiliger omdat chauffeurs dan trager rijden. Ze weten immers dat ze aan kruispunten moeten vertragen en misschien stoppen.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de regel houden. In het Vlaams Parlement zei hij:  'De regel afschaffen zou in de praktijk betekenen dat we honderdduizenden verkeersborden moeten plaatsen. Dat kost ons, en de betrokken lokale besturen, veel geld.' 

Voorts vindt Weyts de voorrangsregel een ideale regel om op terug te vallen. Maar als gemeenten het verkeersveiliger vinden om op enkele (of alle) kruispunten een bord te zetten, dan is Weyts daarvoor te vinden.

 

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig