Eerste gevallen van cholera vastgesteld in Mozambique
Ravage na de doortocht van Idai Foto: REUTERS

Na de doortocht van de cycloon Idai zijn in Mozambique al vijf ‘bevestigde’ cholerabesmettingen vastgesteld. Dat heeft de plaatselijke overheid woensdag meegedeeld.

De besmettingen werden vastgesteld in de omgeving van de stad Beira, die zwaar getroffen werd door de cycloon en de overstromingen. Nationaal gezondheidsdirecteur Ussein Isse vreest dat het aantal besmettingen nog verder zal oplopen. ‘Cholera is pandemisch. Wanneer je één geval hebt, kan je vrezen dat er nog meer komen’, zo klinkt het. ‘We zetten preventieve maatregelen op om de gevolgen te beperken.’

Minister van Milieu Celso Correia had zondag al gewaarschuwd dat de leefomstandigheden in het rampgebied een cholera-epidemie ‘onvermijdbaar’ zou maken.

De cycloon Idai heeft op 15 maart enorme schade aangericht in een gebied van honderden kilometers in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De regio werd door stormen verwoest en zware regenval zette grote gebieden blank. In totaal zijn al meer dan 700 mensen om het leven gekomen. Alleen al in Mozambique werden 468 doden geteld.

Over de hele regio zijn 1,8 miljoen mensen getroffen en zo’n 600.000 mensen ontheemd, zo zeggen verschillende VN-organisaties.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig