De beste films van de week. Van horror tot liefdesverhaal
C’est ça l’amour Foto: rr
Bouli Lanners worstelt als single vader in ‘C’est ça l’amour’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

If Beale Street could talk

Black love matters.


Twee geliefden, gescheiden door een muur van glas: wie zal er hen tegenhouden? De regisseur van Oscarwinnaar ‘Moonlight’, Barry Jenkins, heeft een werk van liefde en schoonheid gemaakt van ‘If Beale Street could talk’, een boek van James Baldwin vol wijsheid en vuur. Lees dat boek, zie die film, luister naar die soundtrack van Nicholas Britell. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was.

naar de recensie >

 

 

2

Lost highway

Het spoor bijster.


Leve de gerestaureerde versies die opnieuw in de cinema komen. ‘Lost highway’ van David Lynch was bepaald geen verloren film, maar was nooit eerder digitaal optimaal voor de huidige projectors. De heruitgave laat toe aan huidige dertigers om hun natte droom van toen te herbeleven, maar kan ook een nieuwe generatie laten ontdekken dat films ook wild, beklemmend, sexy en onbegrijpelijk mogen zijn. Motor aan en rijden maar.

naar de recensie >

een diepere blik in het fenomeen van gerestaureerde films >

 

 

3

Us

Spiegelpaleis gaat evil.


Niemand die ooit dacht dat de regisseur van ‘Get out’ een onehitwonder was. Met ‘Us’ bevestigt Jordan Peele zijn status als stijlvol horrorfilmer, die even veel doet lachen als huiveren als nadenken. Na een uurtje heeft ‘Us’ al genoeg waanzinnige dingen getoond om al met een aftiteling te komen. Maar dan moet het pas echt beginnen. Je zal nooit meer op dezelfde manier luisteren naar ‘I got 5 on it’.

naar de recensie >

 

 

4

High life

Sperma-sjamaan in een spaceshuttle.


Robert Pattinson en een baby, zwevend door de ruimte: wie heeft nog extra redenen nodig om onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde cinema te hollen? Oké, nog eentje: Juliette Binoche als een gestoorde wetenschapper die sexperimenten uitvoert op de bemanning van de spaceshuttle. En voor de cinefielen: de Franse regisseuse Claire Denis, die hiermee haar eerste Engelstalige film maakt en geheel trouw blijft aan haar immer avontuurlijke oeuvre. Om meteen opnieuw te willen kijken.

naar de recensie >

 

 

5

C’est ça l’amour

Vader en dochters.


Terwijl single moeders gewoon in de schaduw mogen verder worstelen, krijgen single vaders steeds meer aandacht in de cinema. Vorig jaar maakte onze landgenoot Guillaume Senez indruk met ‘Nos batailles’, met Romain Duris in de hoofdrol. Toen was het een Belgische regisseur met een Franse acteur; dit jaar is er een Franse regisseuse met een Belgische acteur die hetzelfde thema opzoekt. Claire Burger volgt haar sterke ‘Party girl’ op met een film waarin Bouli Lanners het vaderschap moet redden. Recensente Jozefien Van Beek zag hoe niet alleen liefde zit in de kleine dingen, ‘maar ook de kracht van deze ontroerende film’.

naar de recensie >

Een interview met Bouli Lanners >

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in