Moeder die haar drie kinderen vermoordde, wordt geïnterneerd
Foto: rr
Bieke W., de 30-jarige vrouw uit het West-Vlaamse Varsenare die vorige zomer haar drie kinderen heeft vermoord, wordt geïnterneerd. Dat heeft de raadkamer van Brugge woensdag beslist. Er komt dus geen publiek proces.

'Het spijt me. Ik heb dit zeker ook niet gewild.' Dat zei Bieke W. (30) enkele weken geleden in de rechtbank tegen haar schoonfamilie en de advocaat van haar echtgenoot. Ze zei het behoorlijk vlak, maar daar zat de medicatie wellicht voor iets tussen. 'Geloof me, die spijtbetuiging is oprecht. Maar het is voor haar uiteraard niet evident om dat ook zo over te brengen aan die mensen', aldus haar advocaat Philip Van Den Berghe.

Zowel het parket als haar advocaat hadden om een internering gevraagd, een beslissing waar ook het psychiatrisch verslag over de jonge moeder op aandrong. Volgens de drie aangestelde gerechtspsychiaters leed de vrouw aan een 'postnatale depressie met psychotische waanbeelden' op het moment van de feiten. In andere woorden: Bieke W. was ontoerekeningsvatbaar op het moment dat ze haar drie kinderen om het leven bracht.

Volgens de rechter in Brugge was er een duidelijk oorzakelijk verband tussen de postnatale depressie en de feiten. 'En vandaag bevindt ze zich nog in dezelfde staat, er is dus gevaar dat ze gelijkaardige feiten zou plegen.'

Levenslange behandeling

De gerechtsdeskundigen waren van oordeel dat Bieke W. langdurig behandeld moet worden op een gespecialiseerde afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Bovendien zou daarna ook een levenslange ambulante behandeling noodzakelijk zijn. De raadkamer stelde vast dat de vrouw ondertussen al enkele maanden intensief en onafgebroken behandeld wordt. 'De internering kan in de huidige setting, zo lang de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij niet anders beslist.'

De beslissing over de schadevergoedingen voor de burgerlijke partij valt pas later. Het openbaar ministerie zal wel nog vragen om de onmiddellijke opsluiting van de vrouw. De raadkamer buigt zich momenteel over die kwestie.

Terwijl man sliep

De feiten speelden zich af in de nacht van 28 op 29 augustus. Terwijl haar man lag te slapen bracht Bieke W. toen haar dochter Elyse (4) en zoontjes Fabrice (2) en Arthur (3 maanden) om het leven. Daarna probeerde ze in bad zelf uit het leven te stappen. Toen dat mislukte, nam ze de wagen en reed ze enkele kilometers verderop tegen een brug over de snelweg. Toen de politie bij haar toekwam, vertelde ze meteen wat er zich had afgespeeld in de woning.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.