Peeters: ‘Werkloosheid nog nooit zo laag’
Foto: BELGA

Tien jaar arbeidsmarktbeleid ten spijt is België er niet op vooruitgegaan, zo blijkt uit een rapport van Randstad. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verdedigt het regeringswerk.

Tien jaar arbeidsmarktbeleid ten spijt is België er niet op vooruitgegaan. Integendeel, we blijven een middenmoter in Europa, die soms gevaarlijk dicht tegen landen als Italië en Spanje aanschurkt, en de regering-Michel heeft daar niets aan kunnen veranderen. Dat is de harde analyse van arbeidsmarktwatcher Jan Denys (Randstad), die de situatie in 2017 vergeleek met die van tien jaar eerder.

Op het vlak van productiviteit, werkloosheid en de duur van een loopbaan deden we het niet beter of zelfs minder goed dan heel wat Europese landen. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verwerpt echter de conclusies van Denys.

‘Het werk dat Randstad heeft gedaan is onvolledig, en voor een stuk ook achterhaald, want de cijfers gaan maar tot 2017’, zegt Peeters in De Ochtend. Volgens hem is de situatie in 2018 erg verbeterd. ‘Dat is duidelijk als we er rapporten bijnemen die minder aandacht hebben gekregen in de media. Werkloosheidscijfers in België zijn bijvoorbeeld nog nooit zo laag geweest’, aldus Peeters. Hij heeft het dan over het jaarverslag van de RVA, dat vorige week verscheen.

Nochtans negeert het rapport van Randstad de lagere werkloosheidscijfers niet. Ook in 2017 waren die al aan het dalen. Alleen zijn ook andere Europese landen er in die periode op dat vlak op vooruitgegaan, vaak nog meer dan België. Bovendien is werkloosheid niet de enige graadmeter voor de arbeidsmarkt. De activiteitsgraad bijvoorbeeld, dat is het aandeel van de bevolking op beroepsleeftijd dat zich aanbiedt op de arbeidsmarkt, is bij ons amper gestegen en veel minder dan in Europa. Arbeid bij ons blijft ook duur, en er zijn weinig jobs voor laaggeschoolden.

In een reactie op de kritiek van Peeters dat zijn studie achterhaald is en er vorig jaar nog fors vooruitgang is geboekt, tweet Denys dat ons land eind 2018 nochtans nog steeds op de 24ste plaats staat, op 28 landen.

Brussel en Wallonië scoren slechter

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) erkent dat er nog werk aan de winkel is, maar wijst er wel op dat de cijfers voor Vlaanderen een pak beter zijn dan die in Wallonië en Brussel. Dat ontkent Peeters niet. ‘We moeten er harder werken om activering mogelijk te maken. Brussel heeft veel allochtonen die onvoldoende of geen Nederlands of Frans spreken, enn Wallonië heeft te weinig economische activiteiten’, aldus Peeters.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig