Vaticaanse vrouwenredactie stapt op na ‘sabotage’ van bovenaf
Lucetta Scaraffia, hoofdredactrice van Women Church World. Foto: AP
De volledige redactie van het Vaticaans vrouwenmagazine Women Church World stapt op na ‘herhaaldelijke sabotagepogingen’. De journalisten, allemaal vrouwen, menen dat ze van bovenaf worden tegengewerkt sinds de publicatie van een kritisch artikel.

Het magazine verschijnt sinds 2012 als maandelijkse bijlage bij de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano. Sinds de oprichting ervan wordt Women Church World, dat een stem geeft aan vrouwen binnen de kerkgemeenschap, door twaalf vrouwelijke redactrices geschreven, sinds het begin gaat het om dezelfde redactrices. Maar daar komt nu dus een einde aan.

Lucetta Scaraffia, hoofdredactrice van het magazine, beweert namelijk dat het Vaticaan haar en haar collega’s al een tijdje in diskrediet probeert te brengen. Reden daarvoor zou een artikel van vorige maand zijn, waarin het seksueel misbruik van nonnen door geestelijken aan het licht kwam. Het stuk deed veel stof opwaaien en bracht de paus ertoe om het probleem voor de allereerste keer te erkennen.

‘Klimaat van wantrouwen’

Aan Associated Press liet Scaraffia weten dat de nieuwe hoofdredacteur van L’Osservatore Romano, Andrea Monda, de directe aanleiding was om gezamenlijk als redactie ontslag te nemen. Er was namelijk sprake dat Monda in de toekomst ook bij Women Church World aan het roer zou komen te staan. Tot groot ongenoegen van de vrouwelijke redactie, die toen al dreigde er de brui aan te geven. Daarop ging de position switch toch niet door.

Maar volgens Scaraffia zou Monda er nadien alles aan gedaan hebben om het vrouwenblad alsnog te ondermijnen. Zo zou de redactie van L’Osservatore  bewust tegengestelde standpunten hebben ingenomen om de woorden van Women Church World te ontkrachten. De hoofdredactrice besloot daarom dat  ‘de noodzakelijke voorwaarden’ voor verdere samenwerking ‘er niet meer zijn’. Ze sprak over ‘een klimaat van wantrouwen’.  Zelf ontkent Monda de aantijgingen. Hij beweert altijd ‘de vrijheid en autonomie van het vrouwenblad te hebben gerespecteerd’.

Ongelegen

Voor Paus Franciscus komt de hetze hoogst ongelegen. Het vertrek van de redactie onderstreept nogmaals de interne problemen binnen de communicatieafdeling van het Vaticaan. In december vorig jaar nog nam de woordvoerder van het Vaticaan ontslag na interne strubbelingen met Paolo Ruffini, hoofd Communicatie.

Ruffini, wiens taak het is om alle Vaticaanse media op één lijn te krijgen, ontsloeg diezelfde maand ook Giovanni Maria Vian, toenmalig hoofdredacteur van L’Osservatore en sterke voorstander van Women Church World, en stelde vervolgens Andrea Monda aan als nieuwe hoofdredacteur.