Macron wil dat EU beter gaat samenwerken met China: ‘Evenwichtiger kader creëren’
Foto: Photo News

De Franse president Emmanuel Macron roept op tot samenwerking tussen de EU en China, ondanks de meningsverschillen.

Isolationisme is niet de juiste weg, zei Macron in Parijs, waar hij een ontmoeting had met de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

De ontmoeting kwam er op initiatief van Frankrijk, en moest aan de Chinese president laten zien dat de Europese Unie eensgezind is in haar beleid ten aanzien van zijn land. ‘Samen willen we een vernieuwd multilateraal kader creëren, dat eerlijker en evenwichtiger is’, zei Macron na de vergadering van een uur in het Élysée.

Investeringen

Macron vroeg China ook om de eenheid van de Unie te respecteren, die bedreigd wordt door het investeringsbeleid van China. Sommige Europese landen, vooral in de Balkan, aanvaardden Chinese investeringen in het kader van het grootschalige ‘Belg and Road’-infrastructuurprogramma om China te verbinden met Europa en andere delen van Azië. In diverse hoofdsteden neemt de onrust toe over de groeiende economische en politieke invloed van Peking en de veiligheidsrisico’s die daarmee gepaard kunnen gaan. Macron zei dat hiervoor een ‘gemeenschappelijke agenda’ nodig is met onder meer klimaatafspraken.

‘Ik zou graag zien dat de investeringen niet enkel Chinees zijn, maar ook in het voordeel zijn van de Europeanen en van doorvoerlanden’, zei Juncker daarover. ‘Frankrijk en alle landen in de wereld zijn welkom bij het bouwen aan dit initiatief’, antwoordde Xi op zijn beurt.

VS

Merkel zei dat het ‘Belt and Road initiative’ van Peking dan wel vragen doet rijzen over wederkerigheid, maar ook een ‘heel, heel goede weerspiegeling is van hoezeer we afhankelijk zijn van elkaar’. Ook zij brak een lans voor de verdere ontwikkeling van het multilaterale systeem. Daarvoor is volgens haar een klimaat nodig waarin iedereen ook aan de belangen van anderen denkt. Ze wees ook op de belangrijke rol van Amerika. ‘Multilateralisme kan niet bestaan zonder de VS.’

Merkel kondigde ook aan dat ze in september 2020, wanneer Duitsland het EU-voorzitterschap op zich neemt, een top wil organiseren met alle EU-landen en China.