Nasa annuleert eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft blijkbaar niet genoeg ruimtepakken met de juiste maat.

De plannen van de Nasa om op 29 maart een ruimtewandeling met alleen maar vrouwelijke astronauten te houden, zijn in het water gevallen. Deels door een tekort aan de juiste ruimtepakken in het ruimtestation, zo meldt de Nasa in een persbericht.

Na een eerdere ruimtewandeling had McClain laten weten dat de maat medium voor het bovenstuk voor haar het beste past. Maar daar is er momenteel maar een van beschikbaar.

De volledig vrouwelijke ruimtewandeling moest volgens de Nasa een primeur worden. Christina Koch en Anne McClain zouden samen tijdens een ruimtewandeling nieuwe batterijen aan het ISS installeren. Tot nu toe zijn ruimtewandelingen altijd mannen met mannen of vrouwen met mannen geweest.

Met haar ruimtewandeling van vorige week werd McClain de dertiende vrouw die dat heeft gedaan. Koch wordt vrijdag de veertiende. Maar ze zal dus met een mannelijke collega naar buiten gaan.

De eerste vrouw die een ruimtewandeling deed was de kosmonaut Svetlana Savitskaya in 1984. Meer dan 500 mensen zijn intussen in de ruimte geweest, maar slechts elf procent daarvan zijn vrouwen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in