ABVV zegt nee tegen loonakkoord
De socialistische vakbond wil onder andere een hoger minimumloon Foto: BELGAONTHESPOT

De socialistische vakbond wijst het interprofessioneel akkoord tussen bonden en werkgevers af. Dat betekent dat de regering nu aan zet is.

De socialistische vakbond schaart zich niet achter het akkoord dat enkele weken geleden werd afgesloten door de toplui van vakbonden en werkgevers. 56 procent van de afgevaardigden op het Federaal Comité wees het akkoord af.

Dat zat eraan te komen. Het ABVV-Metaal keurde het akkoord eerder wel al goed, maar verschillende Waalse FGTB-afdelingen hadden hun tegenstand al duidelijk gemaakt. Ook twee grote arbeiderscentrales in het ABVV, die van de bouw en de chemie (Algemene Centrale) en van de horeca (Horval), kantten zich tegen het akkoord. De maximale loonstijging van 1,1 procent en de geringe stijging van het minimumloon zijn de grootste pijnpunten.

Eerder vandaag keurden de christelijke vakbond ACV en de liberale bond ACLVB het akkoord wél goed.

Daarmee komt de regering-Michel nu aan zet. Het is niet de eerste keer dat niet alle vakbonden zich achter het akkoord scharen. Maar nu de regering geen meerderheid heeft, en er vanuit liberale hoek kritiek was op de verlenging van de mogelijkheid tot brugpensioen voor enkele profielen, is het niet zeker dat de tekst zomaar zal passeren.