ACV en ACLVB stemmen in met loonakkoord. Wat doet ABVV?
ACV-voorzitter Marc Leemans, na het afsluiten van het akkoord enkele weken geleden Foto: BELGA

De christelijke vakbond ACV heeft het loonakkoord met 65 procent van de stemmen goedgekeurd. Ook de liberale vakbond schaarde zich dinsdag - zoals verwacht - achter het ontwerp.

De Algemene Raad van het ACV heeft het interprofessioneel akkoord dinsdagochtend aanvaard met 65 procent van de stemmen, zo meldt de vakbond. Het akkoord omvat onder andere de loonnorm, die bepaalt dat de lonen de komende jaren met 1,1 procent mogen stijgen boven op de index.

Dat akkoord bereikten vakbonden en werkgevers enkele weken geleden, maar de achterban moest zijn zegen nog geven. Bij de werkgevers is dat al gebeurd, nu sluit dus ook het ACV zich aan.

Ook de liberale vakbond keurde het ontwerp dinsdag goed, en wel met 75,5 procent van de stemmen. Dat meldde voorzitter Mario Coppens. Wat in het ontwerp van akkoord bereikt is over de landingsbanen en de versoepeling van de SWT-regels, gaf bij de liberale vakbond de doorslag. Wel dringt de vakbond aan op een aanpassing van de huidige loonwet. Die omvat namelijk een te kleine loonmarge. 'Zonder aanpassing van de loonwet zijn er in de toekomst geen interprofessionele akkoorden meer mogelijk', aldus Coppens.

Het is nog wachten op de resultaten bij de socialistische vakbond ABVV. Maar daar spraken verschillende afdelingen zich al uit tegen het akkoord, dat ook voorziet in een hogere tussenkomst van de werkgever in het woon-werkverkeer, de mogelijkheid tot meer vrijwillige overuren en een verlenging van de mogelijkheid tot brugpensioen voor bepaalde profielen. Als het ABVV nee zegt, is het aan de regering-Michel om het akkoord al dan niet bindend te verklaren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in