Verkiezingen Thailand geplaagd door ‘onregelmatigheden ten voordele van junta’
Een lid van een stembureau in de provincie Chiang Mai, in het noorden van Thailand, tijdens het tellen van de stemmen Foto: EPA-EFE

De stembusgang van afgelopen weekend in Thailand was zo georganiseerd dat de heersende partij met banden met de militaire junta daar grote voordelen uit kon halen. Dat melden verkiezingswaarnemers, die zeggen dat de manier waarop de stemmen worden geteld geen vertrouwen wekt.

De aanhoudende verwarring over de resultaten, twee dagen na de verkiezingen van zondag, heeft de hoop de kop ingedrukt dat de eerste stembusgang sinds de militaire coup van vijf jaar geleden een einde zou maken aan de politieke onrust die nu al vijftien jaar heerst in de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië.

De officiële resultaten worden pas in mei vrijgegeven, maar intussen claimen zowel het ‘democratische front’ van de oppositiepartijen als een partij gelieerd aan de militaire junta de overwinning. Die laatste zegt tegelijk dat het niks anders zal accepteren dan een regering onder het leiderschap van de huidige juntaleider en premier, generaal-majoor Prayuth Chan-ocha.

De verkiezingswaarnemers van het Asian Network for Free Elections (ANFREL) gaan voorlopig niet zover om te spreken van regelrechte fraude, maar signaleren nu al wel grote onregelmatigheden. Zo zouden er opmerkelijke verschillen zijn tussen het aantal mensen dat is opgedaagd en het aantal stemmen dat is uitgebracht. Volgens de autoriteiten zouden die het gevolg zijn van ‘menselijke fouten’ bij het rapporteren van de data.

Gebrek aan transparantie

‘Het oplijsten en de validatie van de stemmen verliep erg gebrekkig, wat op de avond van de verkiezingen leidde tot de bekendmaking van voorlopige resultaten die absoluut niet correct waren’, aldus het ANFREL dinsdag. ‘Het gebrek aan transparantie en samenwerking tussen de verkiezingscommissie en andere electorale spelers verhinderde de uitstroom van informatie sterk, wat dan weer leidde tot wantrouwen in het verkiezingsproces en in het instituut van de verkiezingen.’

ANFREL heeft de kiescommissie dinsdag opgeroepen om zo snel mogelijk duidelijke resultaten te communiceren, om het vertrouwen in het electoraal systeem te herstellen. Die kiescommissie heeft eerder gezegd dat het niet zal reageren op beschuldigingen van onregelmatigheden of fraude.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig