Voor het eerst vrouw uitgeroepen tot ‘sommelier van het jaar’
themabeeld Foto: REUTERS

Sanne Dirx van het Lommelse sterrenrestaurant Cuchara is uitgeroepen tot ‘Sommelier of the year’. Een titel die ze dit jaar deelt met Antoine Dubois van Hostellerie Gilain in Sorinnes, die evenveel punten scoorde.

Het is de eerste keer dat een vrouw de nationale titel verdient in deze wedstrijd, die dit jaar haar tiende editie viert. Daaraan nemen de beste sommeliers uit alle provincies deel. Alle winnaars en kandidaten die in het verleden twee provinciale titels behaalden, mogen dit jaar meestemmen. In 2014 werd Sepideh Sedaghatnia door GaultMillau uitgeroepen tot 'Sommelier van het jaar'.

De 28-jarige Dirx opteerde bij de witte wijnen voor de Moezelstreek met de Riesling Kabinett Trocken van Selbach Oster, die ze suggereerde bij een sashimi van baars met bulgur, miso en gember. ‘In haar motivering kwam duidelijk naar voren dat ze frisheid en een zuurtje wilde bij de vis, terwijl het florale karakter subtiel de nadruk legt op de umami van de miso en de kracht van de gember’, aldus de jury.

Ook in Namen is dit jaar een ‘Sommelier of the year’ aangesteld. De 29-jarige Antoine Dubois presenteerde dezelfde wijn bij een rogvleugel die koud geserveerd werd met garnaalmousseline en schaaldierenvinaigrette. ‘Zo wordt lichtheid gegarandeerd op het bord, en krijgt de vette, rijke roggevleugel een subtiele aanvulling’, vindt de jury.

De nationale winnaars mogen de volgende jaren niet meer deelnemen aan de verkiezing maar krijgen een vermelding op de erelijst van de ‘Sommelier best of Belgium’.