Gestolen schilderij Picasso teruggevonden in Amsterdam
Brand met het schilderije Foto: AFP

Het verloren gewaande schilderij van Pablo Picasso, ‘Buste de Femme’ uit 1938, is teruggevonden in Amsterdam. Het werk werd in 1999 gestolen van het jacht van een Saudi-Arabische sjeik en was sinds die tijd spoorloos.

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand wist het schilderij via ‘mensen met contacten in de onderwereld’ te traceren en heeft het inmiddels overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij, meldt De Volkskrant.

Het landelijke politieteam kunst- en antiekcriminaliteit is op de hoogte gebracht van de vondst. Een speciaal daarvoor ingevlogen Amerikaanse expert heeft onlangs in een depot in Amsterdam de echtheid van het schilderij vastgesteld.

Het schilderij ‘Buste de Femme’ werd op 11 maart 1999 ontvreemd van het jacht van Sjeik Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh. De waarde van het schilderij wordt volgens Brand geschat op 25 miljoen euro.

Dora Maar

Het is een van de portretten die Picasso van zijn geliefde Dora Maar (1907-1997) schilderde. Hij leerde de fotografe kennen in de jaren dertig. Zijn naam en faam piekten, maar zijn creativiteit zat in een dip. Maars strenge figuur zou tussen 1935 en 1945 in veelvoud opduiken in zijn werk. Tot monsterlijk vervormd toe, toen hun relatie op de klippen liep.

In het rijtje grote liefdes was Dora Maar een buitenbeentje. Ze had banden met het sur­realisme en de modewereld en liet na haar dood in 1997 een atelier na met bijna tweeduizend negatieven.