Wrak Titanic tijdelijk toegankelijk voor toeristen met groot budget
De boeg van de Titanic met eigen ogen bewonderen: voor sommige komt die droom in juni uit. Foto: Reuters

Avonturiers, geschiedenis- of filmliefhebbers met een goedgevulde bankrekening kunnen in juni eenmalig het wrak van de Titanic bezoeken. Ze moeten daar wel omgerekend zo’n 110.000 euro voor overhebben.

Dat heeft nieuwswebsite globalnews.ca gemeld. De bezoekers aan het wrak, dat op een diepte van 3.800 meter ligt, moeten helpen om gegevens te verzamelen over het schip. De missies duren ongeveer een week en vertrekken vanuit St. John’s in Newfoundland, in Canada. Het gaat om de eerste bemande expedities naar het wrak sinds 2005, aldus de site.

‘Wat we gaan doen gaat nieuwe kennis opleveren: op welke manier is het schip aan het vergaan? Welke dieren leven er op die diepte? We gaan nieuwe dingen ontdekken’, zegt Stockton Rush, de ceo van OceanGate Expeditions, dat de missies organiseert.

Opleiding

De missie gebeurt met de onderzeeër met de toepasselijke naam Titan. De passagiers zullen opgeleid worden om te werken met onderwatercamera’s en sonars.

Elke duik naar het wrak, met vijf personen aan boord, zal vijf uur duren. Na die duiksessies werken de passagiers verder aan het project.

IJsberg

De RMS Titanic zonk op 15 april 1912 toen hij onderweg van Southampton naar New York tegen een ijsberg voer. Bij de ramp kwamen meer dan 1.500 mensen om het leven.