CD&V verwerpt wijziging grondwet: 'nodeloze omweg'
Betogers voerden gisteren nog actie voor een klimaatwet Foto: Belga
Na N-VA en Open VLD verwerpt nu ook CD&V een herziening van artikel 7bis van de Grondwet. Voorstanders van die herziening willen zo de goedkeuring van een bijzondere klimaatwet mogelijk maken. Maar volgens de Vlaamse christendemocraten is dat 'een nodeloze omweg die ons geen stap dichter brengt bij een sterker en samenhangend klimaatbeleid'.

CD&V gelooft dat meer resultaat kan worden geboekt door een verplicht samenwerkingsakkoord te sluiten - zeg maar een Klimaatpact. Dat zou in de eerste plaats sneller gaan. 'Men wijzigt niet eerst de Grondwet om vervolgens te onderhandelen over beginselen en doelstellingen. Op het einde van de rit moet men toch een samenwerkingsakkoord afsluiten', redeneert de partij.

De partij bevestigt daarmee het standpunt dat ze al eerder innam, onder meer bij de bespreking van de bijzondere klimaatwet, toen die door de oppositie werd ingediend.

De MR had vanmorgen wel nog de deur opengezet voor een aanpassing van de grondwet. Partijvoorzitter en premier Charles Michel zei vanmorgen op de RTBF dat hij de ‘doos van Pandora’ niet wil openen en via de klimaatdiscussie het communautaire debat herlanceren. Michel verwacht op dat punt ook ‘duidelijkheid van de andere politieke partijen’.

Voorstel ondertekend

Het voorstel voor een klimaatwet werd ondertekend door Groen, Ecolo, SP.A, PS, CDH en DéFI, maar ook door de MR. Maar tot nu pleitte de partij van de premier steevast voor een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende bestuursniveaus om de klimaatproblemen aan te pakken. CD&V, Open VLD en N-VA waren en zijn nog steeds tegen een herziening van artikel 7bis gekant, een standpunt dat N-VA-fractieleider Peter De Roover maandagochtend nog eens herhaalde op Radio 1.

Kamercommissie

Dinsdag buigt de bevoegde Kamercommissie zich over het grondwetsartikel, op het moment dat in Brussel een nieuw klimaatprotest precies de goedkeuring van de herziening vraagt. Ook het burgerinitiatief Sign for my Future roept de Kamerleden op voor de grondwetswijziging te stemmen. ‘Dit is een moment voor leiderschap en langetermijndenken’, luidt het in een mededeling. Maar ondanks de steun van de MR, lijkt de vereiste bijzondere meerderheid voor de herziening nog steeds niet haalbaar.

Doelstellingen

Premier Michel waarschuwde er bij de RTBF voor dat het voorstel voor een klimaatwet op zich geen doelstellingen vastlegt. ‘Wij willen een debat ten gronde over de middelen om de doelstellingen te bereiken, over de concreet te nemen maatregelen.’