Directie Skeyes wil ontwerpakkoord opnieuw voorleggen aan vakbonden
Het verkeersleidingscentrum Canac2 van Skeyes Foto: SKEYES
Het sociaal overleg bij luchtverkeersleider Skeyes herbegint dinsdag. De acties gaan ondertussen door, maandagnacht zal het vliegverkeer opnieuw tijdelijk onderbroken zijn.

Nieuwe acties van de luchtverkeersleidders leiden maandag opnieuw tot vertragingen van het luchtverkeer in ons land. Met name op Brussels Airport en op Charleroi was er tot in de late namiddag hinder. In Luik, waar vooral vrachtvluchten plaatsvinden, verloopt het vliegverkeer normaal. 

De acties komen er op initiatief van de christelijke vakbond ACV-Transcom. Die heeft een stakingsaanzegging lopen tegen onder meer de werkdruk en arbeidsorganisatie. De directie van Skeyes sloot afgelopen vrijdag een akkoord met de socialistische vakbond, maar dat akkoord kan niet op de goedkeuring rekenen van de andere bonden. 

Maandagnacht, tussen 1.30 uur en 3.30 uur, is er opnieuw geen vliegverkeer mogelijk in ons land, door een tekort aan beschikbare luchtverkeersleiders. Dat bevestigt Dominique Dehaene, woordvoerder van Skeyes. Vooral het cargoverkeer wordt hierdoor getroffen. Ook vrijdag- en zaterdagnacht was er al enkele uren geen vliegverkeer mogelijk.

Maandag

De acties in Canac2, het luchtverkeersleidingscentrum van Skeyes, startten maandagochtend om 8 uur. Zowel aankomende als vertrekkende vluchten op Brussels Airport hebben vertraging. Bij Brussels Airlines zijn acht op de tien vluchten getroffen, met vertragingen tussen 1 uur en 1 uur 20 minuten. 'Vooral tijdens de ochtendpiek was er hinder. Rond de middag is de situatie wat beter, maar we verwachten binnen enkele uren een nieuwe piek', waarschuwt de woordvoerster. Voor de luchtvaartmaatschappij is het alle hens aan dek, door de onzekerheid is het moeilijk vooruit plannen.

Op de luchthaven van Charleroi zijn er maandag ook vertragingen, maar zelden van meer dan een uur, aldus de woordvoerster. Ze wijst er ook op dat het niet duidelijk is of die het gevolg zijn van operationele problemen, dan wel van de acties bij Skeyes.
In Luik zou het vliegverkeer maandag normaal verlopen.

Nieuwe onderhandelingen

Bij Skeyes wordt dinsdag opnieuw onderhandeld, in een poging om uit het sociaal conflict te geraken. De directie is van plan om het akkoord dat vorige week in het paritair comité al werd goedgekeurd door het ACOD 'opnieuw punt per punt te overlopen', klinkt het. Daarnaast komt ook de problematiek van bijvoorbeeld de uurroosters voor de luchtverkeersleiders aan bod.

De liberale en christelijke vakbond hebben bij Skeyes een stakingsaanzegging lopen uit onvrede met de arbeidsomstandigheden en werkdruk. De directie beloofde een aantal maatregelen en sloot daarover vrijdag een akkoord met de socialistische vakbond, maar de voorstellen stuitten op een njet bij de andere bonden. 

Eerdere acties

Vorige week veroorzaakten de acties nog heel wat vertragingen, van een half uur tot zelfs meer dan twee uur. Brussels Airlines moest enkele vluchten schrappen. Verschillende nachten was er gedurende meerdere uren zelfs helemaal geen vliegverkeer mogelijk, met vooral hinder voor het vrachtverkeer.