De klimaatactivisten die de nacht hebben doorgebracht aan de Brusselse Wetstraat breken hun tenten af en verhuizen naar het Troonplein. Terwijl de deelnemende klimaatorganisaties willen dat het een open en groeiend protest blijft, laat de politie geen extra betogers meer toe.

‘We zitten vast in dat kleine stukje Wetstraat en er mag niemand meer bij. De bedoeling is dat het een open protest blijft en er mensen kunnen blijven bijkomen. Dat wordt nu onmogelijk gemaakt’, legt Sarah Jacobs, woordvoerster van Greenpeace uit.

De tenten die nu opgesteld staan aan de Wetstraat worden afgebroken en de hele actie zal zich verplaatsen naar het Troonplein, enkele honderden meters verderop. ‘We roepen de mensen op om zich daar bij ons te voegen’, stelt Jacobs.

De actie begon zondag om 18 uur in de Wetstraat, voor het federaal parlement. De klimaatactivisten willen doorgaan tot dinsdag. Dan wordt er in het parlement gestemd over het grondwetsartikel 7bis, dat momenteel ter herziening openstaat. De manifestanten eisen dat er een ‘paragraaf toegevoegd wordt die een bijzondere klimaatwet mogelijk moet maken, en die doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankert.’

Afgelopen weken werd echter duidelijk dat MR, Open VLD, CD&V en N-VA zich kanten tegen die grondwetswijziging.